Mirela Holy odjenula poznatog istarskog vampira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirela Holy, osnivačica OraH-a, kostimografkinja je nove premijerne predstave Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula "Vampirska kronika Jure Grando", koja će u režiji Damira Zlatara Freya u Puli biti premijerno izvedena 20. travnja.

Prvo iskustvo u kazalištu

- Prije nešto više od godinu dana srela sam u Zagrebu Damira Zlatara Freya, kojega sam od ranije poznavala. Bila sam u jednoj svojoj kreaciji, kaftanu od umjetne kože s nekim neobičnim materijalom, što se njemu jako dopalo. Pitao me tko mi je to napravio, i kada sam rekla da je to moje djelo, predložio mi je da izradim kostime za predstavu o poznatom vampiru. Na početku sam bila malo zatečena tom idejom, završila sam srednju umjetničku školu, smjer modni dizajn, no nakon toga sam upisala Filozofski fakultet gdje sam diplomirala, magistrirala i doktorirala tako da se nisam, izuzev svojih kreacija, na taj način bavila modom. Nakon što sam s Damirom prošla tekst, stvorila viziju o onome što on kao redatelj želi, jer svi koji rade na predstavi trebaju biti u službi vizije režisera, počela sam kreirati kostime i onda ih je režiser odabrao. Kostimi su vrlo različiti, od onih koji reflektiraju ruralni dio ambijenta i života, pa sve do onih glamuroznih. Najglamuroznija je vampirica Elvira, a u nekim scenama i sam Jure Grando, kazala je Holy ističući da je to za nju bilo vrlo zanimljivo i posve novo iskustvo, gdje je i puno naučila.

Autentični istarski vampir

"U galeriji fantastičnih likova koje je osmišljavala ljudska imaginacija od osvita civilizacije do današnjih dana, malo se koji lik održava tako uspješno kao vampir. Iako je Transilvanija postala opće mjesto u europskom pojmu vampirizma, autor i redatelj Damir Zlatar Frey, svojim dramskom tekstom skreće nam pozornost na

domaćeg, autentičnog istarskog vampira, Juru Granda", napisala je dramaturginja Vesna Đikanović uz rad na predstavi.

U predstavi "Vampirska kronika Jure Grando" glume Rade Radolović, Iva Kevra, Alan Katić, Petra Blašković, Aleš Valič, Stipe Kostanić, Vanja Jovanović, Luka Barešić, Ajdin Huzejrović, Stipe Kostanić, Dominik Karakašić, Šandor Slacki st., Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Miroslav i Sedina Cerovac te Paola Štros.

Reprize su na programu 21. i 22. travnja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter