Mire se Općina i Država?

Većina vijećnika bila je za postupak mirenja (A. ŠĆULAC)
Većina vijećnika bila je za postupak mirenja (A. ŠĆULAC)

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Kršana većina vijećnika bila je za prihvaćanje postupaka mirenja između tužitelja, Općine Kršan i tuženika, Republike Hrvatske. Podsjetimo, čitava priča započela je kada je Općina Kršan tužila državu zbog raspoređivanja naknade za korištenje prostora termoelektrane Plomin. Godinama se naknada dijelila između Općine Kršan (95 posto) i Grada Labina (5 posto), na čijem se teritoriju postrojenje i nalazi.

Kasnijom izmjenom odluke država je sredstva rasporedila i na preostale tri općine na Labinštini (Sveta Nedelja, Raša i Pićan), po kojoj Općina Kršan godišnje gubi gotovo 12 milijuna kuna. Upravo je iz tog razloga tužba i podignuta.

Veljović: Dobro razmotrite

Županijsko državno odvjetništvo, koje zastupa državu u postupku, dostavilo je Općini Kršan dopis iz kojeg proizlazi kako se u cijelosti protive tužbi i tužbenom zahtjevu, kako po osnovi, tako i po visini naknade koju općina potražuje (9,4 milijuna kuna). Također ističu da iz navoda tužbe nije razvidno, niti su predloženi dokazi za utvrđivanje tih pretpostavki.

Dodaju također da iz tužbe nije jasno o kojoj je štetnoj radnji riječ i tko je počinio tu štetnu radnju. Napominju i kako iz tužbe nije jasno o kakvom se obveznom odnosu radi, iz kojeg bi eventualno proizašla odgovornost Republike Hrvatske.

Odvjetnik Vladimir Veljović, zastupnik Općine Kršan, pojasnio je vijećnicima kako je dobro razmotriti spomenuti postupak mirenja.

- Ukoliko su obije strane suglasne, slučaj se može zaključiti kroz koji mjesec. S druge strane, sudski proces može trajati i do pet godina rekao je Veljović.

Runko: Iskažemo dobru volju

Valja spomenuti kako troškovi suđenja u ovakvom postupku nisu neznatni. Primjerice, odgovor županijskog državnog odvjetništva na tužbu stoji 95 tisuća kuna.

- U procesu mirenja obije strane nešto dobivaju, ali su za nešto i zakinute. Predmetom mirenja mogu biti razne stvari, moguće je izmijeniti i spornu odluku, te ponovno definirati raspodjelu sredstava na prvobitni način. Riječ je o čistom trgovanju, rekao je Veljović.

Načelnik Valdi Runko podsjetio je da je Vlada 1997. godine donijela odluku o isplati naknade za korištenje prostora. Dodao je kako takvu praksu provodi samo Republika Hrvatska, te kako ostale zemlje Europske unije to ne primjenjuju.

- Moglo bi nam se dogoditi da Vlada ukine tu odluku. Moja je sugestija da idemo u proces mirenja i na taj način iskažemo dobru volju, istaknuo je Runko.

Kod glasanja je većina vijećnika bila za postupak mirenja, a suzdržani su bili Silvano Uravić (SDP) te Eđeo Brenčić i Sanja Frankola (Akcija mladih). (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter