Miracle Mineral Solution opasan za zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otopina Miracle Mineral Solution (MMS) ili Miracle Mineral Supplement, koja se prodaje putem interneta kao navodni lijek protiv niza ozbiljnih bolesti, ukljucujuci HIV, tuberkulozu, malariju, hepatitis i karcinom, štetna je za ljudsko zdravlje, upozorila je hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na prijave ozbiljnih nuspojava iz više zemalja (Australija, Belgija, Kanada, Ceška, Francuska, Švicarska, Velika Britanija i SAD) uzrokovanih uporabom MMS otopine. Najcešce se javilo uporno povracanje, dijareja, abdominalna bol i goruca bol u grlu, a prijavljena je i pojava methemoglobinemije i anurije te hemoliticke anemije. Americka agencija za lijekove FDA još je u srpnju objavila upozorenje vezano uz rizicnost ovog proizvoda koji se temelji na industrijskom izbjeljivacu.

MMS sadrži 28 posto natrijevog klorita i obicno je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid, kojemu se pripisuje široki spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom ucinku, upozoravaju iz HALMED-a.

Uz ovaj proizvod, na internetu se može pronaci i proizvod pod nazivom MMS2 u obliku kapsula koje sadrže 400 mg praška kalcijevog hipoklorita. HALMED upozorava gradane da ne koriste proizvode za oralnu upotrebu koji sadrže natrijev klorit, kalcijev hipoklorit ili klor dioksid, a prodaju se kao ljekovite tvari ili tvari za detoksikaciju, jer imaju štetno djelovanje i nedokazan zdravstveni ucinak. Niti jedna od navedenih kemijskih tvari uopce nema odobrenje za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili ljekoviti pripravak.


Podijeli: Facebook Twiter