Mirabella Roberti, arheolog koji je zadužio Pulu


Monografija "Studijski dan u čast arheologa prof. Marija Mirabelle Robertija" predstavljena je danas u pulskom hotelu Brioni u sklopu 52. susreta udruge Slobodne općine Pula u egzilu koja je uz Arheološki muzej Istre i izdavač ove vrijedne knjige. O monografiji su govorili Ondina Krnjak i Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre te prof. Robert Matijašić. Komšo je prisutne podsjetio da je monografija nastala na bazi Studijskog dana u čast Mirabelli Robertiju koji je održan u Circolu u svibnju 2012. godine.

- Arheološki muzej Istre djeluje od 1902. godine, a među njegovim najvažnijim ravnateljima bio je i prof. Mario Mirabella Roberti koji je tu funkciju obnašao od 1935. do 1947. godine. On je zaslužan za restauraciju jako važnih pulskih građevina kao što su Augustov hram, klaustar franjevačkog samostana i pulska katedrala.

Ondina Krnjak je za Mirabelllu Robertija kazala da je ostavio neizbrisiv trag u načinu na koji Pula danas izgleda te da bi bez njegovog upornog truda i rada ona izgledala sasvim drugačije.

- Osim šest referata i izlaganja koje smo mogli poslušati tijekom studijskog dana, u monografiju smo ubacili i kompletnu bibliografiju prof. Mirabelle Robertija, ali i prijevode s talijanskog na hrvatski njegovih vodiča kroz Arenu i pulsku katedralu koji su objavljeni prije 70-ak godina i koji do sada nisu imali svoj hrvatski prijevod. Ova knjiga posvećena je čovjeku koji je volio Pulu i za koju se nadamo da neće biti zanimljiva samo arheolozima već i svima onima koje zanima povijest Istre i Pule - grada koji svi volimo, kazala je Krnjak.

Matijašić je detaljno opisao sadržaj monografije i podsjetio da je Mirabella Roberti u samo dvije godine uspio u obnovi pulskih monumenata iznimnog kulturnog i povijesnog značenja te da je svojim arheološkim i konzervatorskim radom zadužio Pulu. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter