Mir se postiže samo pregovorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio kako se mir izmedu Izraela i Palestinaca može ostvariti samo pregovorima, a ne "diktatom Ujedinjenih naroda", nakon razgovora u Parizu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"Stvarna želja za postizajem mira može se ostvariti iskljucivo pregovorima izmedu Izraela i Palestinaca, a ne diktatom Ujedinjenih naroda. Pitanje je može li se automatizmom postici vecina u UN-u, a odgovor na to je pozitivan. Oni mogu reci i da je Zemlja ravna te takvu odluku i usvojiti", rekao je Netanyahu.

Mirovni proces blokiran je nakon neuspjele konferencije održane u Washingtonu u rujnu prošle godine. Palestinci bi u rujnu željeli proglasiti vlastitu državu, a to je zadnji rok što ga je medunarodna zajednica zadala za potpisivanje izraelsko-palestinskog sporazuma. Rok se poklapa s održavanjem Opce skupštine UN-a.

Palestinci namjeravaju u rujnu zatražiti medunarodno priznanje palestinske države, najprije od Vijeca sigurnosti, gdje ih ocekuje americki veto, a potom i od Opce skupštine u kojoj velike sile ne raspolažu pravom veta.

U intervjuu objavljenom u jucerašnjem izdanju francuskog tjednika L'Express Sarkozy je dao naslutiti da bi Francuzi mogli priznati autonomnu Palestinu.

Po završetku razgovora s francuskim predsjednikom izraelski je premijer novinarima kazao kako je dobio potporu Francuza kada je rijec o, za njega kljucnom pitanju - da Palestinci trebaju priznati Izrael kao "državu židovskog naroda".


Podijeli: Facebook Twiter