Mir, ljubav i nada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Duh Božica - Mir, Srce Božica - Ljubav, Radost Božica - Nada" naziv je izložbe umjetnickih radova cetiriju predavacica na Odjelu odgojne i obrazovne znanosti Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli koja je otvorena u galeriji Studentskog centra. Svojim su se radovima predstavile Vera Kos-Paliska, Aleksandra Rotar, Gea Vlaketic i Breza Žižovic.

Izložbu je inicirao voditelj ovoga odjela prof. dr. Igor Medica, s ciljem da se predavacice predstave kao autorice. - Posebno mi je drago što se danas naše djelatnice predstavljaju svojim studentima vlastitim umjetnickim djelima.

Autorice su same postavile izložbu, donoseci ovdje tek maleni dio svoga stvaralaštva. Vera Kos-Paliska, Aleksandra Rotar i Breza Žižovic predstavljaju se likovnim uracima, a Gea Vlaketic videouratkom, rekao je Medica.
Kos-Paliska je rekla da je specificnost ove izložbe, otvorene u predblagdansko vrijeme, ta što autorice predstavljaju posve razlicite uratke.



Za Brezu Žižovic Kos-Paliska je kazala da u svojim radovima u tehnici akrila na platnu, nazvanima "Wasabi", prema jakome umaku, donosi intenzivan kolorit i jake boje, pokazavši igrivost, te da pomalo tehnikom podsjeca na Voju Radoicica. Gea Vlaketic pak u svome videouratku naslovljenome "Bezimena" prikazuje noge i metaforu nekog puta, hoda.

Sama se Kos-Paliska predstavila akvarelima na papiru, gdje oslikava pejsaže, poput Kune na Pelješcu, dok je Aleksandra Rotar ovoga puta predstavila sugestivne uratke u tehnici ulja na platnu, koje je realizirala godinama unazad.

Sve su one odreda priznate umjetnice, s bogatom stvaralackom karijerom, dobitnice raznih nagrada i priznanja. Izložba ostaje otvorena do kraja veljace 2012. godine. (Vanesa BEGIC; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter