Minuse iz svibnja nadoknaduje lipanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zasad odlican turisticki lipanj mogao bi pokrpati sve brojcane minuse nastale u svibnju. Iako je, naime, u prethodnom mjesecu u Istri bilo 170 tisuca nocenja manje nego 2010., vec polovicom lipnja taj je manjak sveden na 32 tisuce, ili tri posto manje nego u isto vrijeme lani.

- Ocekujemo da ce koncem mjeseca brojke pokazati lagani rast u odnosu na prošlu godinu, optimistican je direktor Turisticke zajednice Istarske županije Denis Ivoševic. Podsjeca da je do svibanjskog manjka došlo zbog pomaknutih praznika, no to, istice, nikoga nije posebno zabrinulo. Napominje da se u svibnju radi o toliko malim brojkama da one ni ne mogu ozbiljnije utjecati na ukupni godišnji rezultat.

Topi se minus

Kako bilo, cinjenica je da je travanj bio izuzetno dobar te je generirao plus od 16 posto, odnosno 100 tisuca nocenja više u odnosu na lani, te da je svibanj "pojeo" cijeli taj plus pa cak stvorio i nemali minus, koji se sada nadoknaduje. Po svemu sudeci, lipanj ce biti više nego zadovoljavajuci pa razloga za brigu nema. Tako je, po podacima istarskog TZ-a, do 13. lipnja u Istri ostvareno 627.765 dolazaka, odnosno 2,64 milijuna nocenja, dok je do istog datuma lani bilo gotovo 20 tisuca dolazaka manje, ali i 70 tisuca nocenja više.

Da bi se uskoro taj minus u nocenjima mogao istopiti, pokazuju i dnevni rezultati na blagdan Duhova, koji se slavi 50 dana nakon Uskrsa. Naime, oni pokazuju da je 13. i 14. lipnja na Poluotoku boravilo 11 posto više gostiju nego 2010., a ostvareno je cak 33 posto više nocenja.

Što se tice pojedinacnih rezultata po opcinama i gradovima, vjerojatno ne treba posebno isticati da tu, kao po obicaju, prednjace Porec, Umag i Rovinj, no svakako treba spomenuti dvostruko povecanje broja nocenja u Svetvincentu u odnosu na lani.

Veliki postotak u porastu bilježi i Višnjan, koji ima dvostruko više dolazaka te 64 posto više nocenja nego 2010. Doduše, rijec je o mikrobrojkama u ukupnim turistickim rezultatima u Istri, ali za te je opcine sigurno rijec o znacajnom porastu.

Medu sretnicima koji su u plusu i po broju dolazaka i po nocenjima je i Pula, koja bilježi blagi porast od cetiri posto u dolascima i dva posto u nocenjima.

Uzlazna putanja

Nakon 15. lipnja broj dolazaka i nocenja turista u Porecu je uzlaznoj putanji, tvrdi Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreca. Od pocetka godine do polovine lipnja turisti su u Porecu ostvarili, kao i lani, 497 tisuca nocenja, dok je broj dolazaka u istom periodu porastao za tri posto i iznosi 108 tisuca. Najbrojniji turisti u prvih šest mjeseci ove godine su Nijemci, koji su ostvarili 138 tisuca nocenja, a slijede Austrijanci sa 104 tisuce te Slovenci i Talijani.

I Umag se može pohvaliti petpostotnim povecanjem ostvarenih nocenja, jer su od prvog dana ove godine pa do 16. lipnja ostvarene gotovo 364 tisuce nocenja, dok je lani u istom razdoblju uknjiženo oko 346 tisuca. (B. ŽIŽOVIC, V. HABEREITER, T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter