Minstar Šprlje i dr. Hable o "Hypo skandalu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu pravosuđa održan je sastanak ministra pravosuđa Ante Šprlje i člana Istražnog povjerenstva u austrijskom parlamentu za "Hypo skandal" dr. Rainera Hablea. Tema sastanka bila je jačanje suradnje između Republike Austrije i Republike Hrvatske po pitanju razotkrivanja i procesuiranja malverzacija vezanih za slučaj "Hypo banka", koje su se pokazale širokih razmjera i u Republici Hrvatskoj, posebno na području Istre i Zagreba.

Obostrano je izražen stav da se prekogranična suradnja mora pojačati i da nikakva prepreka ne smije biti politički utjecaji ili utjecaji bilo kakve vrste. Dr. Rainer Hable je istaknuo zabrinutost da se tokovi novca otkrivaju otežano, te da se osjeća da istraga vezana za "Hypo skandal" ne daje željene rezultate, prvenstveno u vraćanju nezakonito stečene imovinske koristi.

Ministar Ante Šprlje je dao garanciju da će Republika Hrvatska biti angažirana s ciljem otkrivanja svih nezakonitih radnji koje su vezane za "Hypo skandal", te ujedno izrazio želju da austrijsko pravosuđe, kao i Istražno povjerenstvo austrijskog parlamenta, o nalazima svojih istraga obavijeste nadležne institucije i u Hrvatskoj, kako bi se olakšalo suzbijanje prekograničnih financijskih kaznenih djela i prijevara.

Posebno je istaknuta želja za aktivnijim pristupom austrijskog pravosuđa u svim predmetima koji bi bili vezani za Republiku Hrvatsku obzirom da su istrage pokazale čvrstu povezanost hrvatskih i austrijskih pojedinaca i kriminalnih skupina.


Podijeli: Facebook Twiter