Minsk: O prekidu vatre i rješenju ukrajinske krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske postigli su na pregovorima u Minsku u četvrtak opći dogovor o prekidu vatre i opći dogovor o političkom rješenju krize u Ukrajini, rekao je po završetku razgovora francuski predsjednik Francois Hollande, prenose agencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin  rekao je da su čelnici usuglasili sporazum o zaustavljanju sukoba u istočnoj Ukrajini. Govoreći novinarima nakon gotovo 16 sati pregovora, Putin je rekao da su se četvoro čelnika "uspjeli usuglasiti oko glavnih pitanja", te dodao da će prekid vatre stupiti na snagu 15. veljače.

Kako je priopćio Kremlj, četvero čelnika potvrdilo je svoje poštivanje ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

Predsjednici Putin, Hollande i Petro Porošenko te njemačka kancelarka Angela Merkel, pregovore o rješavanju krize u Ukrajini počeli su u srijedu poslijepodne u glavnom gradu Bjelorusije Minsku.

Ukrajina bi tijekom sljedeće četiri godine trebala primiti paket pomoći u iznosu od 40 milijardi dolara, a polovicu tog novca osigurat će Međunarodni monetarni fond (MMF), izjavila je u četvrtak predsjednica MMF-a Christine Lagarde .

Nakon godinu dana političkog kaosa i rata, Ukrajina je na rubu bankrota i sada se nada sporazumu s MMF-om koji bi otvorio put većem financijskom paketu. Stručnjaci MMF-a dogovorili su s Kijevom novi gospodarski program s oko 17,5 milijardi dolara koje će osigurati ta financijska institucija, dok će ostatak novca osigurati međunarodna zajednica, kazala je Lagarde.

"Sveukupno, financijski paket će iz raznih izvora dosegnuti broj od oko 40 milijardi dolara, a novac će pristizati naredne četiri godine", kazala je šefica MMF-a. Prema njezinim riječima, Ukrajina je prihvatila provesti reforme koje, između ostalog, u ranijoj fazi uključuju povećanje taksi na energente, restrukturiranje banaka, način upravljanja državnim poduzećima i borbu protiv korupcije.

"Glavni rizik, naravno, ovisi o geopolitičkom razvoju događaja koji bi mogao utjecati na tržište i povjerenje ulagača", istaknula je Lagarde.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je potvrdio da program MMF-a predviđa "vrlo teške" reforme na području borbe protiv korupcije, restrukturiranje energetskog sektora, smanjenje državne potrošnje i državne birokracije.

Pedeset tenkova i oprema tijekom summita prešli iz Rusije u Ukrajinu

Oko 50 tenkova i druge teške vojne opreme prešlo je iz Rusije na zemlje Ukrajine tijekom noći na četvrtak, u vrijeme dok se u Minsku održavao sastanak na vrhu o miru u Ukrajini, rekao je u četvrtak glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

"Pedesetak tenkova, 40 sustava višecjevnih raketnih bacača Grad, Uragan i Smerč te isto toliko oklopnih transportera prešlo je rusko-ukrajinsku granicu na prijelazu Izvarin u proruskom separatističkom području Luhansk", rekao je Lisenko na konferenciji za novinare.

"Neprijatelj nastavlja utvrđivati svoje položaje u najopasnijim područjima - na sjeveroistoku luhanske regije i nedaleko od Debalceva, strateški važnog željezničkog čvorišta koje se nalazi na pola puta između separatističkih uporišta Donecka i Luhanska, u kojem su ukrajinske snage u gotovo potpunom okruženju", naglasio je.

Kazao je da je svo to teško oružje granicu prešlo "unatoč izjavama ruskih dužnosnika da na ukrajinskom teritoriju nema ruske vojne opreme i vojnika". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter