Ministru sport važniji od umjetosti i stranih jezika

Svake se godine mijenjaju kriteriji za upis u srednje škole (Manuel ANGELINI)
Svake se godine mijenjaju kriteriji za upis u srednje škole (Manuel ANGELINI)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta završilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole za školsku godinu 2014./2015., ali polemike koje je izazvalo ne stišavaju se i to ne samo zbog novog načina bodovanja dodatnih postignuća učenika, već i zbog toga što se upisni kriteriji mijenjaju netom prije upisnog roka u srednje škole i to samo godinu dana od donošenja "stare" odluke.

Pritužbe prosvjetara, ali i dijela roditelja izazvao je prijedlog mjerodavnih po kojem učenje drugog stranog jezika osnovnoškolcima neće donijeti dodatni bod kao što je to bilo lani. U kategoriji drugog stranog jezika njemački je na nivou države nedvojbeno na prvom mjestu, a u Istri je to i talijanski jezik.

- Nacrtom se omalovažava trud i rad učenika, kriteriji su nepravedni i demotivirajući, a željeli bismo imati svestrane mlade ljude. Znanje više od jednog stranog jezika trebalo bi se bodovati pri upisu u sve srednje škole jer nakon ulaska na tržište rada Europske unije, za bilo koje zanimanje postaje nužno znati više stranih jezika. Obrazovna politika EU-a potiče višejezičnost i multikulturalnost te svojim građanima preporučuje da uz materinji jezik znaju još najmanje dva strana jezika, kazala je Marieta Djaković, voditeljica županijskog aktiva profesora njemačkog jezika u Istri. No, Ministarstvo kao da je u potpunosti zaboravilo na direktive EU-a prilikom pisanja nacrta.

Nacrtom se želi ukinuti i dva boda za osmaše koji su paralelno pohađali osnovnu glazbenu školu u trajanju šest godina ili četiri razreda plesne škole, odnosno priznat će im se samo jedan bod, ali samo prilikom upisa u srednju umjetničku školu, ali neće dobiti niti jedan dodatni ako žele konkurirati za ostale srednje škole. Ono što posebno bode u oči jest privilegirani položaj "sportaša" jer ukoliko je učenik pobjednik na nekom sportskom natjecanju, ostvaruje dodatne bodove za upis, dok se nikakvi bodovi ne daju za glazbena ili neka druga umjetnička natjecanja.

- Treba staviti u ravnopravni položaj i umjetnost i sport, treba cijeniti i bodovati sve dodatne aktivnosti djece, pogotovo kad ona ulažu veliki trud i vrijeme u to. Postignuća na natjecanjima zasigurno su jedan od pokazatelja njihova truda, treba sve vrednovati bez obzira na to radi li se o sportu, glazbi ili nekom drugom vidu umjetnosti, smatra Robert Rosanda ravnatelj pulske Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova. (Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter