Ministru predano 19.000 potpisa za bolju Hitnu pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar za gradanske inicijative Porec u suradnji s Istarskom županijom organizirao je u sjedištu Istarske županije u Puli sastanak ministra zdravlja Rajka Ostojica s predstavnicima istarskih zdravstvenih ustanova, na koji su pozvani gradonacelnici Labina, Pazina, Poreca i Umaga, priopceno je u utorak iz Županije.

Susret je sazvan u povodu inicijative gradana u navedenim gradovima, kada su potpisivanjem peticije tražili ucinkovito rješenje za Hitnu medicinsku pomoc. Prije rasprave predstavnici i aktivisti gradanske inicijative predali su ministru prikupljenih 19.000 potpisa.

Prema izvještaju iz priopcenja, nacelnik uprave Istarske županije Valerio Drandic istaknuo je da je, sukladno zdravstvenoj reformi, od 1. studenoga 2011., u Istarskoj županiji poceo s radom Zavod za hitnu medicinu, koji je donio i više novca, ali još uvijek nedovoljno da zadovolji standard kakav traže gradani.

- Zbog uocenih nedostataka i želje da gradani ne nailaze na zatvorena vrata Hitne pomoci, 23. studenog 2011. sklopljen je sporazum o suradnji izmedu Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu.

Sustav je nadograden istarskim modelom, koji podrazumijeva da je u djelatnost stalno ukljuceno još 5,5 doktora medicine, 10 medicinskih sestara-tehnicara, te zdravstveni djelatnici i djelatnici sanitetskog prijevoza po potrebi. To se financira sredstvima lokalne samouprave. Vjerovali smo da ce reorganizacija biti dobro provedena pa nismo ocekivali ovakvu reakciju gradana, rekao je Drandic.

Predstavnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoc, Istarskih domova zdravlja, povjerenstva Hrvatske lijecnicke komore, koordinacije lijecnika obiteljske medicine, Hitne medicinske pomoci Poreca, Pazina, Umaga i Labina, te gradonacelnici tih gradova ukazali su na razjedinjenost zdravstvenih službi i teškoce u dostupnosti zdravstvenih usluga.

Reagirao je ministar i izrazio zabrinutost što u najuredenijoj hrvatskoj županiji prepoznaje cetiri feuda - obiteljsku medicinu, Hitnu medicinsku pomoc, sanitet i bolnicki sustav, koji se ne mogu dogovoriti.

- Ocekuje nas decentralizacija, kada ce dogovor biti nužan, bez pritisaka sa strane, gdje ce se moci izgraditi sustav kakav odgovara gradanima. Decentralizacija nam daje nove mogucnosti - financije, ali i obaveze, rekao je. Porucio je prisutnima neka budu zrcalo organiziranosti sustava, stoji u priopcenju.

Ministar je potvrdio da Istarska županija i država pripremaju dokumentaciju javnog natjecaja za novu pulsku bolnicu, cija ce izgradnja poceti ove godine.

U ime organizatora, na dobrom se odazivu zahvalio Mladen Momcinovic, iskazavši uvjerenje da ce svi zajedno svojim strucnim i aktivistickim angažmanom pridonijeti kvalitetnom pristupu i pronalaženju korisnih rješenja, koja ce zadovoljiti pravila struke i potrebe gradana. Nastavit ce se s ovakvim skupovima, a na politicarima i struci je da s konkretnim prijedlozima i rješenjima izadu pred gradane, stoji u priopcenju.

Na koji ce nacin izaci pred gradane s prijedlozima nije jasno buduci da na ovaj skup nisu pozvani novinari. Na naše inzistiranje da prisustvujemo skupu nisu popuštali jer navodno skup nije organizirala Županija, što ocito nije tocno. Ostala su neuspješna i naša traženja da dobijemo izjavu nakon skupa jer sve je receno u priopcenju, kako je naknadno rekao Drandic.


Podijeli: Facebook Twiter