Ministrici obrazovanja oduzet plagirani doktorat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filozofski fakultet sveučilišta u Duesseldorfu u utorak je oduzelo titulu njemačkoj ministrici obrazovanja Annette Schavan nakon što je istraga pokazala da su dijelovi njezina doktorska rada plagirani, što ona niječe i najavljuje žalbu, a skandal mediji ocjenjuju udarcem njemačkoj kancelarki prije jesenskih izbora.

Njemačka oporba zatražila je da Schavan, bliska suradnica kancelarke Angele Merkel, podnese ostavku nakon otkrića da je plagirala svoj doktorski rad iz 1980.

Ministričin slučaj dogodio se dvije godine nakon ostavke tadašnjeg ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga zbog plagiranja doktorata na sveučilištu Bayreuth.

Guttenberg je bio popularan političar i smatrali su ga mogućim nasljednikom Angele Merkel.

"Neću prihvatiti odluku Sveučilišta u Duesseldorfu i podnijet ću protiv njega tužbu", najavila je 57-godišnja Schavan novinarima za posjeta Johannesburgu u Južnoj Africi ne navodeći drugih pojedinosti.

Njezin je slučaj tim teže odjeknuo jer je zadužena za obrazovanje.

"Ministrica obrazovanja koja je teško prekršila akademske propise ne može ostati na toj dužnosti", rekla je Renate Kuenast, vodeća zastupnica Zelenih i pozvala "gospođu Schavan da podnese ostavku i tako poštedi sebe i sam sektor obrazovanja", javlja Reuters.

Fakultet u Duesseldorfu istragom je zaključio da ministričin rad o formiranju savjesti sadrži "velik dio neatribuiranih izravnih citata iz drugih tekstova", piše BBC.

Merkel još nije javno komentirala slučaj Schavan koji se dogodio pola godine prije saveznih izbora. Njemački dnevnik Bild piše da je plagijat gorak udarac za kancelarku i pita se hoće li ona morati imenovati novog ministra obrazovanja na početku izborne kampanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter