Ministrica protiv prostitucije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska ministrica nadležna za pitanja žena Najat Vallaud-Belkacem pokrenula je inicijativu za zakonsku zabranu prostitucije u svojoj zemlji, objavljeno je u nedjelju.

"Cilj mi je, kao i cilj PS-a (Socijalisticke stranke, kojoj pripada), da prostitucija nestane", izjavila je ministrica, koja je ujedno i glasnogovornica francuske vlade, u razgovoru za list Journal du Dimanche. Dodala je kako joj je jasno da je rijec o dugorocnom projektu.

"Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls i ja necemo biti pasivni u tome pitanju", naglasila je Vallaud-Belkacem, naglasivši kako postoji mogucnost uvodenja kazni za muškarce koje se koriste uslugama prostitutki. Pri tome nije rijec o moralnoj osudi, nego o tome da se zaštiti ogromna vecina prostitutki, koje su žrtve nasilja svodnika, pojasnila je.

U Francuskoj je trenutacno zabranjeno svodništvo, ali ne i prostitucija.

Francuski je parlament za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja donio odluku koja je predvidala zabranu prostitucije. Ta odluka medutim nije obvezujuca i nema zakonsku snagu.

Procjenjuje se da u Francuskoj trenutacno radi 18.000 do 20.000 prostitutki iz cijeloga svijeta. Dok je bivši predsjednik Sarkozy bio ministar unutarnjih poslova, bio je pokrenuo borbu protiv prostitucije, ali se ona samo premjestila iz središta Pariza u predgrada.


Podijeli: Facebook Twiter