Ministrica Opacic odokativno nam je smanjila dotacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruge civilnog društva prozvale su u srijedu ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opacic da im je odokativnom metodom za 60 posto smanjila sredstva potrebna za programe pružanja usluga socijalno osjetljivim skupinama i upozorile da ce zbog toga osobe s posebnim potrebama i siromašni ostati zakinuti u ostvarenju svojih temeljnih prava.

Predstavnice organizacija civilnog društva koje pružaju usluge socijalne skrbi posebno ranjivim skupinama društva u srijedu su na konferenciji za novinare podsjetile da su 2010. godine s ondašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi potpisale ugovor o trogodišnjoj potpori tada pozitivno ocijenjenih programa.

Svake godine u svibnju, ako je godišnji izvještaj bio prihvacen, podnosile su prijedlog proracuna za sljedecu godinu i sredstva su dogovorenim redom stizala na racune, no ove godine, mjesec dana prije projektne godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih umanjilo je za 60 posto predvidena sredstva za te programe, rekle su predstavnice udruga.

Predsjednica udruge Budi aktivna. Budi emancipiran (B.a.b.e.) Sanja Sarnavka istaknula je da je ova vlast pokazala bahatost, u ovom slucaju ministrica socijalne politike i mladih koja je, naglasila je, donijela odluku da se režu sredstva, a "prije nije imala potrebu pozvati udruge na razgovor i objasniti zašto se režu sredstva i proanalizirati što je pravi put i bez cega se ne može".

- Ministrica se opredijelila za znanstvenu metodu, a to je odokativna metoda kojom je odlucila kako ce se rezati i rasporedivati sredstva, rekla je Sarnavka.

Najavila je da ce udruga B.a.B.e. obavijestiti o tome delegaciju Europske unije u Hrvatskoj i sve države koje trebaju ratificirati sporazum s Hrvatskom.

Predsjednica udruge roditelja djece s posebnim potrebama Put u bolji život (PUŽ) Vesna Budak istaknula je da ce naprasnim ukidanjem sredstava izostati provedba programa kojim bi se trebali finalizirati ciljevi.


Podijeli: Facebook Twiter