Ministrica Bernardica o sukobu interesa: Ako bog da narkomana...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić napokon je, na svom facebook profilu, reagirala na novinske napise koji ukazuju da je ražalovana časna sestra "svojoj" udruzi, humanitarnoj organizaciji "Susret", iz budžeta svog ministarstva dodijelila 396.474 kune mjesečno. Svakog mjeseca, dakle, spomenuti iznos bit će isplaćivan na račun "Susreta", na ime financiranja socijalnih usluga smještaja za osobe ovisne o alkoholu, drogama, kockanju i drugim oblicima ovisnosti.

U svojoj "facebook reakciji" punoj pravopisnih grešaka, sporni ugovor, koji ministricu dovodi u opasnu zonu - na rub, a možda i preko ruba sukoba interesa - Bernardica Juretić spominje tek u dvije rečenice. U ostatku reagiranja govori o bogu, vragu, njezinom božjem poslanju, nagradi na nebu i slično. Međutim, zabavljena višim silama, ministrica ne propušta zaprijetiti otkazom službeniku koji je dokumentaciju o donaciji dostavio novinarima.

- Susret ima trenutno ugovor s ministarstvom za 102 mjesta, u tri objekta ali, na žalost, zbog promijenjene strukture ovisnika, terapijske zajednice nisu pune, pa ni u Susretu. Ministarstvo plaća po broju korisnika, a ne broju objekata, jer nije ugovoreno puno za prazno, nego se fakturira za broj korisnika koji je u određenom mjesecu bio smješten po rješenju centra za socijalnu skrb. Cijena smještaja je 3.870 kuna. Prosječno je faktura za nekih 60 - 65 korisnika, kako koji mjesec. No, o cijeni, broju i slično moglo bi se puno raspravljati. To nekom drugom prilikom. Trenutno su otvorene samo dvije terapijske zajednice, i to u Cisti Velikoj i Ivanovcu kod Okučana. Ako Bog da da bude više korisnika, otvorit će se i Paučje i Čiovo, piše ministrica.

Pišući o tome kako je informacija stigla u javnost, ministrica Juretić navodi: "Naravno, neka "dobra duša" iz kuće je taj ugovor proslijedila "zainteresiranoj javnosti", vjerojatno ne razmišljajući da se na koncu sve sazna i da se za to dobiva otkaz."

Ostatak reakcije ministrice Juretić obiluje narodnim mudrostima, kao što je: "Bog ti da, vrag ti ne da!", odnosno snatrenjem Bernardice Juretić o ljudskoj prirodi, potrebi za jedinstvom i slično. Iz riznice mudrosti Bernardice Juretić izdvajamo nekoliko rečenica, koje nam, dakako, neće reći ništa o potencijalnom sukobu interesa. O tome će govoriti nadležno Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

- U vrijeme kada svi moramo biti ujedinjeni, kako bismo konačno ovu zemlju, u ljubav prema kojoj se kunemo, postavili na čvrste noge, mi jedni drugima jame kopamo. Pa nas je jedva četiri miliona. Deseta zemlja na svijetu smo po starenju. A međusobno se "razapinjemo", piše ministrica.

Nadalje, Juretić se pita, stavljajući to pitanje u usta svima nama: "Pitamo se da li je svijetom ovladao vrag i ponekad imamo dojam da jest. To i jest njegova igra, povjerujemo da smo gotovi, da nam nema izlaza, da nam nema spasa. No, zlo neće pobijediti nad dobrim, ali pitanje je koliko će biti onih koji su povjerovali."

Na koncu Juretić postavlja pitanje koje bi joj postavio svako razuman, a potom izručuje i prozaičan odgovor, koji, avaj, ne govori ništa.

- E, sad, što ovo sve ima veze s ispitivanjem mojeg potencijalnog sukoba interesa? Što jedna ministrica sekularne zemlje "drži propovijed" koju trebaju držati svećenici s oltara? Zar to nije diskriminacija?

Ovo pišem sama sebi, odnosno, razmišljam sama sa sobom. A Bogu hvala, danas živimo u vrijeme demokracije i slobode izražavanja, pa mnogi si daju za pravo da druge kleveću, prosuđuju, osuđuju pod velom svega toga. Ja ovo razmišljam samo kao Bernardica, koja je tim imenom postala članom jedne zajednice u kojoj će biti, ako Bog da, do smrti i s tim imenom umrijeti. Sve ostalo je prolazno, piše Ministrica socijalne politike i mladih. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter