Ministri obrane RH i Srbije u Puli

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ministar obrane RH Ante Kotromanović danas se u Puli sastao sa svojim srbijanskim kolegom Nebojšom Rodićem. Domaćin dvojici ministara bio je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Dvojica ministara su razgovarala o bivšim vojnim objektima na području RH, posebice Istre i Pule. Ministar Kotromanović je izjavio kako su srbijanske kolege ustupile dokumentaciju i nacrte vojnih objekata koje je koristila bivša JNA. Sjednica je bila zatvorena za javnost, a ministri su nakon sastanka zajedno prošetali Pulom. U pratnji visokih gostiju bilo je deset tjelohranitelja i sedam službenih limuzina.

Zanimljivo je to da je srbijanski ministar obrane rođen upravo u Puli, 1953. godine. Za Glas Istre je izjavio kako se u rodni grad vratio nakon šest desetljeća te da presretan što se mogao vratiti u mjesto gdje je rođen.

Ministri su se složili da je obrambena suradnja dviju zemalja "u uzlaznoj putanji" te je najavljena i prva zajednička vojna vježba "Zajednički odgovor 14", koja će se održati ove godine, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane RH (MORH). Srbijanski ministar obrane Rodić od jučer je sa suradnicima u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj, jučer je bio u Rovinju, a danas u Puli. Razgovaralo se o "dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Srbije te o mogućnostima proširenja suradnje u području obrane i sigurnosti", navode iz MORH-a.

"Značajan dio razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO)", stoji u priopćenju MORH-a.

Ministar Kotromanović još jednom je zahvalio ministru Rodiću za predani aerofotogrametrijski materijal (materijal uključuje približno 38.500 snimaka) iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj koji je u tijeku. Navedeni materijal je predan prilikom nedavnog susreta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Vesne Pusić i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Dvojica ministara dogovorila su se "oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske. Dogovoren je modalitet i dinamika predaje spomenute dokumentacije koji se u prvom redu odnosi na dokumentaciju vezanu uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke)", ističe se u priopćenju. 

Srbijanski ministar obrane zahvalio je na dosadašnjoj potpori koju je Republika Hrvatska pružila Republici Srbiji u kontekstu pristupanja u EU.

"U kontekstu intenziviranja vojne suradnje Hrvatske i Srbije dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišoj razini školovanja časnika (Ratna škola i Visoki studij sigurnosti i obrane), te ispitivanje mogućnosti uspostave sadržajnije suradnje na području vojno-medicinskih sposobnosti i edukacije. U tom je smislu podržana mogućnost daljnjeg intenziviranja suradnje dviju oružanih snaga u obuci i izobrazbi kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, te kroz razmjenu predavača", navode iz MORH-a.

Također, inicirano je "ispitivanje mogućnosti suradnje na području snaga za specijalna djelovanja te nastavak razmjene iskustava iz sudjelovanja u međunarodnim operacijama. Potaknuta je i uspostava intenzivnije suradnje na području vojno-tehničkog segmenta", stoji u priopćenju MORH-a. (Hina, C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter