Ministri najave, Milanovic ublaži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako je Kukuriku koalicija dobila parlamentarne izbore. U Banske dvore nova Vlada se uselila nakon saborske sjednice 23. prosinca. Radi dakle dva tjedna, s tim da su u meduvremenu bili božicni i novogodišnji praznici. Premalo vremena da bi se njen rad ozbiljnije analizirao. Ipak, najavljene su neke važne fiskalne, ekonomske i socijalne mjere. Neke mjere su bili najavili ministri, ali je onda predsjednik Vlade Zoran Milanovic te najave relativizirao - kao, na primjer, porez na imovinu za koji je u cetvrtak na sjednici Vlade rekao da nece biti uveden preko noci.

Najavljeno je smanjenje državnog proracuna, rekao je ministar financija Slavko Linic, a rezat ce se izmedu pet i devet milijardi kuna. Najavljeno je i smanjenje ukupne mase placa iz državnog proracuna, ali ne bi trebalo biti snižavanja redovitih mjesecnih placa.

Cuvar srednje klase

Vlada bi trebala pripremiti prijedlog proracuna do sredine veljace. Ministar Linic najavio je da ce se nova, uvecana stopa PDV-a primjenjivati od 1. ožujka, nulta stopa za kruh, mlijeko i lijekove bila bi poništena tek ulaskom u EU, a u meduvremenu bi se uvele neke medustope, medu njima i diferencirana stopa PDV-a za turizam od osam do deset posto. Kalkulira se da bi PDV iznosio 25 posto. Milanovic kaže da ce kao protumjera biti zašticeni gradani lošeg imovinskog statusa.

Uvodenjem poreza na imovinu oporezivali bi se stambeni prostori u kojima se ne živi te neiskorišteno gradevinsko zemljište. Unajmljeni stanovi i kuce ne bi bili pod udarom poreza na imovinu nego bi se trebao placati porez za najam, kao i dosad. Linic je krajem prošle godine najavio da bi taj porez startao zajedno sa smanjenjem doprinosa na place, najvjerojatnije 1. srpnja. No, sada je gotovo sigurno da to nece biti tako brzo. Milanovic kaže da treba voditi racuna da to ne bude udar na srednju klasu, porez na vikendice.

Delikatni podaci

Trebao bi biti uveden i porez na dividendu, onda kad se ona isplacuje a ne i kada se reinvestira. Isto bi bilo i s porezom na dobit.

Ministar branitelja Predrag Fred Matic najavio je objavu registra branitelja i izvjesnu reviziju (lažnih) branitelja. Milanovic kaže da ce registar biti objavljen tek kad se promijene neki zakoni i objava ce ici "bez delikatnih podataka", zapravo samo ime, prezime i godina rodenja.

Najavljeno je ukidanje povlaštenih mirovina. Ministarstvo je navodno pocelo raditi na tome pa bi povlaštene politicke mirovine trebale postati redovne mirovine, zaradene kroz radni staž.

Linic je najavio i privatizaciju nekih državnih tvrtki - prije svih, prodaju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Jer, nema potrebe da se država bavi bankarstvom a novac od privatizacije državnih tvrtki pomogao bi proracunu.

Caciceve koncesije

Radimir Cacic, prvi potpredsjednik Vlade, zagovara davanje autocesta i hidroelektrana u koncesije. Dubrovacko podrucje trebalo bi biti spojeno autocestom preko BiH, ali nije još tocno utvrdena i s vladom susjedne države dogovorena trasa.

Ekonomski analiticar Damir Novotny smatra da je Vlada trebala uzeti mjesec-dva i onda izici s cjelovitim reformama i s provedbenim planom tih reformi, umjesto što su pojedini ministri izlazili s pojedinacnim rješenjima. I predsjednik Vlade mora cvrsto stajati iza rješenja, a ne ministri, onako kako je to napravio Monti u Italiji, misli Novotny. Veci PDV, porez na imovinu, smanjenje proracuna - sve su to ekonomske mjere, ali nisu i strukturne reforme koje bi trebalo provesti.

- Te strukturne reforme, kada se otvara tržište u cjelini i kada tvrtke treba osposobiti za konkurenciju - te reforme ja još ne vidim, a ne vidim niti da se pripremaju, rekao nam je Novotny. (Z. DUKA/Novi list)

Upecatljivi govori
"Najbolje dojmove u ovih mjesec dana na mene su ostavila dva osobita govora premijera Zorana Milanovica - govor poslije dobivenih izbora u izbornoj noci i prvi govor u parlamentu. Ako su u mjesec dana nove vlasti dva govora ostavila najsnažniji dojam, onda je ocito da neke druge stvari koje smo ocekivali još nisu došle na dnevni red, kaže sociolog Renato Matic". Misli da bi javni nastupi trebali biti puno bolje medusobno dogovoreni i koordinirani kako pojedini ministar ne bi govorio jedno a predsjednik Vlade nešto drugo.

Matic istice kao pozitivne - inicijative o sredivanju popisa branitelja, najavu uvodenja predmeta gradanskog odgoja u osnovne škole te najavu kracih lista cekanja za specijalisticke preglede.


Podijeli: Facebook Twiter