Ministre, ne ukidajte odjel onkologije na Kantridi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovani ministre, ponukana viješcu o mogucem zatvaranju Odjela hematologije i onkologije KBC-a Rijeka, Klinike za djecje bolesti Kantrida, želim Vam prenijeti svoje mišljenje o tome.

Majka sam sada osamnaestogodišnje djevojke, koja se tijekom 2010. godine lijecila na Kantridi kod prof. Jelene Roganovic. Naime, kcerka je oboljela od akutne limfaticne leukemije i njezino lijecenje u Rijeci trajalo je sedam mjeseci.

Buduci da živimo u Puli i da smo roditelji još jednog djeteta starog devet godina, vodeci racuna i o njegovoj potrebi da ima roditelje uza se, svakodnevno smo odlazili u Rijeku bolesnom djetetu i navecer se vracali kuci. Cesto se dogadalo, a osobito u vrijeme vikenda ili školskih praznika, da je i naše mlade dijete odlazilo s nama u Rijeku, nadajuci se da ce vidjeti sestru, da ce joj nalazi biti dovoljno dobri i da ce moci prošetati u krugu bolnice.

Tijekom kcerkinog lijecenja samo je jedan roditelj mogao odredeno vrijeme koristiti pravo na bolovanje, tako da smo vrlo brzo oboje poceli raditi. Osim u Rijeci, naša je kcerka bila na lijecenju i KBC-u Zagreb, na Rebru, jer je bila na transplantaciji koštane srži.

Boravak u Zagrebu trajao je od prosinca 2010. do ožujka 2011. Za to smo vrijeme živjeli u unajmljenom stanu, i to na nacin da smo se suprug i ja izmjenjivali, tako da je jedan roditelj uvijek bio u Puli s mladim djetetom koje pohada osnovnu školu.

Ovim Vam želim ukazati na iznimnu važnost postojanja Odjela hematologije i onkologije Klinike za djecje bolesti Kantrida iz više razloga.

Odjel na Kantridi je jedini takav odjel za podrucje Istarske i Primorsko-goranske županije, prof. Jelena Roganovic, njezini suradnici i osoblje, izuzetno su strucni i predani svojem radu, a zbog relativno male udaljenosti postoji mogucnost svakodnevnog dolaska u posjet bolesnom djetetu i povratka kuci, što je važno za drugu djecu u obitelji jer nisu dugo odvojeni od roditelja i imaju privid obitelji, dok roditelji koji su u radnom odnosu mogu raditi.

Iako smo sedam mjeseci proveli na Kantridi zbog necega što je sve samo ne lijepo, prof. Jelena Roganovic, njezini suradnici i osoblje ucinili su da o njima razmišljamo i govorimo u "najljepšim bojama" i želimo da i drugi mali bolesni ljudi i njihove obitelji imaju mogucnost izabrati lijeciti se u Rijeci, na Klinici za djecje bolesti Kantrida. (Dorijana Srdic)


Podijeli: Facebook Twiter