Ministarstvo zdravlja zaustavilo nabavu opreme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radi transparentnosti javne nabave, ministar zdravlja Siniša Varga od 1. kolovoza privremeno je zaustavio postupak nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja koji se financiraju sredstvima iz državnog proračuna.

Nakon što su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) prošloga tjedna upozorili da se u uvjetima otvorenih natječaja za nabavu opreme pogoduje određenim dobavljačima, iz Ministarstva zdravlja danas su priopćili  da su postupci nabave privremeno zaustavljeni radi analize funkcionalnih i tehničkih specifikacija i utvrđivanja stvarnih potreba i prioriteta. 

U tijeku je prikupljanje i obrada podataka, nakon čega će uslijediti eventualna Odluka o reviziji i ponavljanju pojedinih postupaka  javne nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja velike vrijednosti, priopćilo je Ministarstvo. 

Primjerice, u vezi s postupkom javne nabave CT uređaja u 2014., provodi se analiza specifikacija te se utvrđuju stvarne potrebe i prioriteti, nakon čega će ministar donijeti odluku  o eventualnom ponavljanju postupka. 

Reagirajući na izjave predsjednika HUBOL-a Trpimira Goluže kako Ministarstvo zdravlja nema mehanizme prevencije korupcije u javnim nabavama, a sukob interesa događa se gotovo svakodnevno, iz Ministarstva zdravlja poručuju da postupke javne nabave provode sukladno Zakonu o javnoj nabavi i pravnom stečevinom Europske unije. 

Napominju i da Uprava za sustav javne nabave, ustrojena u Ministarstvu gospodarstva, do sada nije utvrdila da su dokumentacije za nadmetanje u postupcima javne nabave Ministarstva zdravlja bile nezakonite ili diskriminirajuće.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da surađuju s Transparency Internationalom Hrvatska u cilju osiguravanja dodatne transparentnosti postupaka javne nabave te da u Službenom listu Europske unije (TED), kao i u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH redovito objavljuju informacije o javnim nabavama.  Dodatno, na http://www.zdravlje.hr/natjecaji_i_javna_nabava Ministarstvo objavljuje informacije o javnim nabavama kako bi svoj rad približilo javnosti i zainteresiranim gospodarskim subjektima. 

"Ukoliko dr. Goluža ili netko od članova HUBOL-a, kao i ostala zainteresirana javnost, ima saznanja o koruptivnim aktivnostima ili sukobu interesa u pojedinim postupcima javne nabave za koje je nadležno Ministarstvo zdravlja,  dužni su obratiti se nadležnim tijelima sukladno Zakonu o javnoj nabavi", poručuju iz Ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter