Ministarstvo zdravlja s tržišta povlaci Epimen i ViaNatur

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja RH u srijedu je donijela naredbu o povlacenju dodataka prehrani proizvoda "Epimen" i "ViaNatur" s hrvatskog tržišta , jer je utvrdeno da sadrže kemijsku supstancu sildenafil, koja je djelatna tvar u lijekovima i nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani, priopceno je iz Ministarstva zdravlja.

Analizu uzoraka tih proizvoda provela je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Ocijenjeno je da dodaci prehrani Epimen i ViaNatur, zbog tvari sildenafil, koja se kao djelatna tvar nalazi u lijekovima, koji se izdaju iskljucivo na lijecnicki recept namijenjenim lijecenju erektilne disfunkcije, predstavljaju rizik za zdravlje.

Rijec je o supstanci sintetskog podrijetla, što znaci da je u dodatak prehrani mogla dospjeti samo i jedino ako je dodana u proizvod prilikom njegove proizvodnje. Pronadena supstanca kod korisnika s rizicnim faktorima može izazvati teške kardiovaskularne nuspojave, poput srcanih aritmija te srcanog i moždanog udara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter