Ministarstvo vraća cijenu inspekcijskog nadzora na 90 kuna

S otvorenja Outlooka prošle godine u Areni (arhiva)
S otvorenja Outlooka prošle godine u Areni (arhiva)

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, utvrdivši naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u iznosu od 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole, izvijestilo je Ministarstvo u četvrtak.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017., kaže se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

"Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu", kažu u Ministarstvu.

Dodaju kako uskoro očekuju sastanak o korištenju agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU-ovim pravilima.

Ministarstvo ističe da će mu zaštita potrošača i nadalje biti prvi prioritet i najavljuje da će se inspekcijski nadzor voća i povrća provoditi istim intenzitetom.

"Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kojim se propisuju uvjeti uvoza i izvoza voća i povrća te način provođenja inspekcijskog nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, objavljen je 14. srpnja ove godine.

Njime je uz ostalo uvedena naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja u iznosu od 2000 kuna za svaki inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do tada je naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosila 90 kuna.

To je izazvalo revolt i protumjere zemalja regije, nakon čega je premijer Andrej Plenković ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter