Ministarstvo uprave: Stop izmjenama Statuta Vukovara

(E. ELVEĐI/CROPIX)
(E. ELVEĐI/CROPIX)

Ministarstvo uprave suspendiralo je izmjene vukovarskog Statuta kojima se Grad Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čime je praktično zabranjeno uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina, konkretno srpskog jezika i ćirilice, bez obzira na uvjete koji propisuju pravo manjinama na korištenje jezika i pisma u općinama i gradovima u kojima tvore najmanje trećinu stanovništva.

Ministarstvo uprave u obrazloženju odluke navodi da je sporni članak 22. Statuta u direktnoj suprotnosti s najvišim vrednotama Ustava i pravnog poretka Republike Hrvatske i kao takav ne može egzistirati u demokratskoj, uređenoj pravnoj zemlji.

Za ostale statutarne odredbe, uključujući i odredbu da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, utvrđeno je da su u skladu s Ustavom i zakonom.

Ministarstvo uprave obustavilo je primjenu spornog članka Statuta nakon što je o tim izmjenama Statuta zaprimilo obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

Odluku o obustavi Ministarstvo uprave uputilo je Vladi, koja ima rok od 30 dana da Ustavnom sudu uputi zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom. U slučaju da Vlada to ne učini u navedenom roku, smatrat će se da je Statut u skladu s Ustavom i drugim zakonima. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter