Ministarstvo uprave šampion dobrog upravljanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo uprave najbolje je ocijenjeno ministarstvo u istraživanju dobrog upravljanja u Hrvatskoj 2012. godine. Ono je u istraživanju koje je proveo GONG u suradnji s Institutom za javne financije osvojilo 67 posto mogućih bodova. Istraživanjem su obuhvaćeni Sabor, Vlada, sva ministarstva i svi uredi Vlade, a u osam područja bodovano je stotinjak kategorija. Na drugom je mjestu Ured za udruge sa 64 posto osvojenih bodova, a na trećem Ministarstvo turizma sa 63 posto. Na samom dnu su Ured za unutarnju reviziju (18 posto), Ured za razminiranje (19 posto) i Ured za zakonodavstvo (25 posto). Najslabije ocijenjeno ministarstvo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a s 40 posto osvojenih bodova, a za samo jedan bod bolje je Ministarstvo pravosuđa. Vlada je osvojila, kako se ističe, nezadovoljavajućih 49 posto, a Sabor ipak prolaznih 56 posto.

Prosječni rezultat od 49 posto ukazuje da kvaliteta upravljanja u tijelima državne vlasti nije zadovoljavajuća, ali jest zabrinjavajuća.

- Prosječni rezultati po područjima pokazali su da imamo transparentnost slova i netransparentnost brojki, kazala je Nives Miošić iz GONG-a. Tijela državne uprave dobila su odličnu ocjenu za spremnost za procjenu učinka propisa (čak 84 posto), a vrlo solidne za informiranje javnosti i pristup informacijama. Na samom dnu s mizernih devet posto mogućih bodova je područje "proračunska odgovornost i transparentnost. Većina institucija nema svoj proračun na svojim mrežnim stranicama, podaci su građanima teško razumljivi, preopsežni, nepregledno objavljeni, građanima je teško shvatiti koliko novca je namijenjeno za koji program. Stanje je loše i u kategoriji "upravljanje sukobom interesa" koja je osvojila samo 26 posto mogućih bodova.

Kao zanimljivost je istaknuto da je čak 87 posto izvještaja izvršne vlasti i javnog sektora koji su lani razmatrani u Saboru, a odnose na 2011. godinu prihvaćeno. Ti se izvještaji odnose na razdoblje vlasti HDZ-a, a prihvatila ih je Kukuriku većina u Saboru. Visoki postotak prihvaćanja može ukazivati na to da vlast HDZ-a, gledana očima Kukuriku koalicije, možda i nije bila toliko nestručna i nepoštena, kako su pripadnici sadašnje većine govorili u vrijeme kada su bili u opoziciji. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter