Ministarstvo turizma odobrilo 300.000 kuna za Parenzanu

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Iako je projekt Parenzana Magic, realiziran uz pomoć sredstava europskih fondova, završio koncem listopada, u Županijskom odjelu za turizam koncem 2016. najavljuju ponovno kandidiranje projekta, najavila je na konferenciji za novinare pročelnica Nada Prodan Mraković.

- Svi projekti imaju svoj početak i kraj, pa tako i Parenzana Magic. Međutim, važna je održivost projekta. Iduće godine predstoje nam aktivnosti da bismo se ponovno kandidirali za sredstva europskih fondova. Trebamo riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili pravo služnosti za daljnje aktivnosti na Parenzani koju moramo održavati.

Naime, da bismo se mogli kandidirati, potrebno je steći pravo služnosti na cijeloj trasi. Pruga većim dijelom prolazi državnim teritorijem, HŽ vlasnik je jednog dijela, dok je privatnog suvlasništva vrlo malo. Prvo moramo riješiti vlasništvo da bismo mogli konkretnije upravljati, rekla je Prodan Mraković.

Pročelnica je napomenula da je nužan tehnički snimak Parenzane da bi se dobio uvid u stanje, odnosno statiku mostova i tunela koji se nalaze na toj trasi. Za taj posao Ministarstvo turizma osiguralo je 300 tisuća kuna, a još 20 posto Županijski odjel za turizam. 

Projekt Parenzana od 2006. do danas kandidiran je tri puta i dosad mu je iz europskih fondova odobreno ukupno 1,3 milijuna eura. Posljednjem projektu, Parenzani Magic, u kojem je glavni partner bio IŽ, a sudjelovali su Poreč, Buje, Motovun, Piran, Kopar i Izola, odobreno je 510.348 eura.

Istarski župan Valter Flego naglasio je da je riječ o vrlo uspješnom projektu međunarodne suradnje.

- Od posljednjeg vlaka koji je na trasi dugoj 123 kilometra povezivao 33 istarska mjesta prošlo je 80 godina. Parenzana nije samo put prijateljstva, zdravlja, nego i gospodarski i turistički put koji spaja Hrvatsku i Sloveniju. Riječ je o jednoj od najuspješnijih staza u ovom dijelu Europe koja obogaćuje turističku ponudu Istre, spaja cikloturizam, enogastronomiju, ruralni turizam i obalu.

Parenzana svakako doprinosi tome da postanemo zanimljivija turistička regija, a veseli me činjenica da ova trasa doprinosi ravnomjernijem razvoju Istarske županije, što je jedan od naših ciljeva, rekao je Flego.

Petar Bolčič, dogradonačelnik Kopra, napomenuo je da je Parenzana simbol povezivanja Istre, njenog zaleđa i obale. Ponosni smo na tri faze revitalizacije Parenzane, koja predstavlja veliku dodanu vrijednost Istri kao must see destinaciji, rekao je Bolčič.

Voditeljica projekta Manuela Hrvatin istaknula je najvredniju investiciju, prenamjenu škole u Tribanu u odmaralište i prenoćište za bicikliste, sportaše i rekreativce. Uz ostalo, otvorena su dva muzeja te uređeno sedam vježbališta na otvorenom i isto toliko odmorišta za bicikliste.

-Obogatili smo turističku ponudu i potaknuli ljude na razmišljanje o zdravlju, sportu, ali i o kreiranju novih proizvoda koje bi mogli ponuditi turistima. Zato želimo i četvrtu Parenzanu, rekla je Hrvatin. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter