Ministarstvo turizma nudi novi model razvoja Pinete

Pineta se proteže na oko 50 hektara atraktivne površine (R. B.)
Pineta se proteže na oko 50 hektara atraktivne površine (R. B.)

Razvojni program "Brijuni rivijera" na fažanskoj Pineti, sukladno Prostornom planu Istarske županije i Prostornom planu općine Fažana, dopušta izgradnju hotelskih smještajnih objekata u T1 zoni kapaciteta 650 postelja i 300 postelja u zoni T2 apartmanskog naselja.

To znači da bi se na otprilike 50 hektara površine, od čega je za gradnju predviđeno sedam, izgradilo nekoliko objekata s ukupno 950 smještajnih jedinica. Ostatak je namijenjen sportu i rekreaciji u neposrednoj blizini borove šume.

Prvotni plan je predviđao i promenadu sa središnjim trgom te terene za tenis, wellness centar i bazene. S obzirom na to da se na prethodnom međunarodnom javnom natječaju nije javio niti jedan zainteresirani ponuđač, Vlada i Istarska županija su odlučile predložiti izmijenjeni model po kojem bi se moglo privući nekoliko ozbiljnih investitora. To je prije neki dan najavio u Londonu ministar turizma Veljko Ostojić.

Po prijedlogu Vlade raspolaganje nekretninama na toj lokaciji provelo bi se po mješovitom pravnom modelu. Prodajom, i to budućih građevinskih čestica koje se sastoje od zemljišta za izgradnju hotela i apartmana te zemljišta nužnog za redovnu uporabu građevine - okućnica. Zatim osnivanjem prava građenja na pratećim objektima i osnivanjem prava služnosti ili davanja u zakup na ostalom zemljištu. Što to u stvari znači pitali smo ministra Ostojića. Po njegovim riječima, ukoliko se taj model prihvati, nema straha da neće biti kvalitetnih investitora.

- Nije to neki novi revolucionarni moment u projektu. Na tome se radi od trenutka kada je prošli natječaj bio objavljen s pravom građenja na 66 godina i na njega se nitko nije javio. To je značilo da nešto ne štima u ponuđenom modelu.

Prvo pitanje koje se nameće je želimo li mi tamo nešto raditi. Mislim pritom na Općinu Fažana, Istarsku županiju i državu. Ako želimo, a mislim da svi zajedno želimo, onda moramo nešto poduzeti. Takav projekt definitivno treba turizmu Fažane, Istre i Hrvatske.

Pretpostavljam da Fažanci nisu zadovoljni sadašnjim stanjem Pinete. Ako želimo nešto napraviti, onda moramo ići na promjenu modela. Tvrtka Brijuni rivijera je provela anketu među onim potencijalnim investitorima koji su podigli dokumentaciju za natječaj i pitali su ih razloge, odnosno prepreke zbog kojih se nisu naknadno javili na natječaj. Naveli su nekoliko razloga, a između ostalog i taj nepovoljan model korištenja.

Mislimo da treba izmijeniti model tako da se potpuno precizno omogući kupnja, odnosno prodaja zemljišta ispod objekata koji će biti građeni uključujući i njihovu nužnu okućnicu, odnosno zemljište za redovnu uporabu. Ostalo zemljište bi se dalo u dugoročni zakup.

U javnosti su se pojavile neistine da se cijela Pineta prodaje. To su obične gluposti. Ministarstvo turizma komunicira s fažanskom načelnicom Adom Damjanac kojoj smo predložili takav model i zamolili smo očitovanje Općine.

Čekamo odgovor jesu li suglasni s tim bazičnim elementima nastavka realizacije projekta da bismo mogli potpisati multilateralni sporazum. Očekujemo skoro očitovanje. Ukoliko izmijenimo model natječaja, ne sumnjam da će se javiti dovoljan broj kvalitetnih investitora", rekao je ministar Ostojić. (Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter