Ministarstvo sufinanciralo zbornik proustaških radova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Didov san", zbornik radova koji su zajedno objavila dva znanstvena instituta - Institut za etnologiju i folkloristiku i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", podnaslovljen "Transgranična iskustva hrvatskih iseljenika" reafirmira ustaštvo, barata nacionalnim predrasudama bez ikakvog znanstvenog utemeljenja, a znanstvena razina, posebno članka Marina Sopte "Prinos kanadskih Hrvata stvaranju i obrani Republike Hrvatske", je ispod razine lošeg seminarskog studentskog rada.

Autori više članaka zbog neslaganja sa sadržajem zbornika i načinom obrade tema povukli su svoje radove, a urednice (Jasna Čapo, Caroline Hornstein Tomić i Katica Jurčević) u predgovoru o tome pišu kao o isključivim autorskim pozicijama koje su po svemu sudeći posljedica nedostatka društvenog konsenzusa oko temeljnih povijesno-političkih događaja u Hrvatskoj u prošlome stoljeću.

Zbornik koji bi se zbog intonacije moglo preimenovati u "Didov proustaški san" je financiran novcem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Veleposlanstva Australije i Austrijskog kulturnog foruma. Spomenuti Soptin članak posebno je problematičan. Sopta, za kojega se, uz ostalo, navodi da je imao istaknutu ulogu u antijugoslavenskim političkim organizacijama u iseljeništvu i da je bio tajnik HDZ-a za iseljeništvo, izravno negira zločine ustaškog režima i njegovu narav, a ono što on čini uobičajeno se naziva revizionizmom.

U dijelu teksta u kojem piše o propagandnom ratu koji su u Kanadi za vrijeme agresije na Hrvatsku vodili tamošnji Hrvati i Srbi Sopta piše "s jedne strane Srbi su preko svojih glasnogovornika konstantno opravdavali svoju potporu pobunjenim Srbima u Kninu zabrinutošću i strahom pobunjenika da će ih hrvatske vlasti šikanirati, progoniti, zatvarati, pa čak i ubijati, kao što je to po njihovim tvrdnjama činila ustaška vlast u Hrvatskoj između 1941. i 1945. godine". To da su Srbi bili proganjani, "pa čak i ubijani", za vrijeme NDH, da je ustaški režim to organizirao od samog svog početka, usvojio rasne zakone, otvorio koncentracijske logore i masovno ubijao ljude zato što su Srbi, to su za Soptu tvrdnje srpskih propagandista koji žive u Kanadi, a ne naprosto povijesna činjenica.

Sopta barata podacima kako mu se svidi, a za njih ne navodi izvore. Spominje da je Hrvatska nakon uspostave demokratske vlasti i početkom rata bila razoružana, "bez vlastite vojske i policije, u kojoj je do 1990. godine bilo više od 70 posto pripadnika etničkih Srba koji su mahom otkazali lojalnost Republici Hrvatskoj nakon što su komunisti doživjeli poraz na demokratskim izborima". Sopta neodgovorno barata tezom o golemoj nadzastupljenosti etničkih Srba u policiji u Hrvatskoj i, naravno, ne navodi odakle mu podatak o tome da je 70 posto policajaca (zapravo milicajaca) bilo srpskog porijekla, niti navodi ikakvo istraživanje o etničkoj strukturi milicije/policije u Hrvatskoj. (T. PONOŠ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter