Ministarstvo se lopta Kaštijunom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša održanoj u cetvrtak sudjelovali su i istarski predstavnici udruga koje vec duže vrijeme upozoravaju na štetnost planiranog županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu. Božo Bencic iz gradanske inicijative NE Kaštijun upozorio je na ignorirajuci i macehinski odnos Ministarstva zaštite okoliša, koje, kako je rekao, cijelo vrijeme prebacuje lopticu na Istarsku županiju. Bencic veli da ministarstvo ima mogucnost stopirati izbor lokacije koju predlaže Županija, no da resorna ministrica Marina Matulovic Dropulic, iako je prethodno obecala, ništa nije ucinila po pitanju alternativne lokacije za županijski deponij.

Kaže da je pred predstavnicima odbora ponovno predložio lokaciju na podrucju kamenoloma u Kanfanaru, koji nije u vodozaštitnoj zoni kao primjerice Kaštijun, gdje se nalazi cak 13 izvora pitke vode. "O tim stvarima ministarstvo itekako treba voditi racuna. Iako je ministrica i ovaj put obecala da ce pokušati nešto uciniti vezano za lokaciju, otvoreno sam joj porucio da laže jer je slicno vec obecavala", rekao je Bencic konstatiravši da se ministarstvo Kaštijunom cijelo vrijeme lopta.

Koordinator Istarskog grozda Damir Radnic upozorio je da se primjedbe s javne rasprave uopce ne uvažavaju, kao i na nedostatak kontrole novca koji se troši za sanaciju divljih odlagališta. Govoreci o istarskom slucaju, Radnic spominje da projekti sanacije podliježu reviziji koju kontinuirano provodi Fakultet strojarstva i brodogradnje, a koji za to, tvrdi on, nema zakonsku osnovu. Aktivistica udruge Naša zemlja Sanja Frankola rekla je da je i ovaj sastanak samo potvrdio da su ljudi prepušteni sami sebi jer institucije ministarstva prebacuju odgovornost na Županiju. "Žalosno, ali jedini zakljucak koji smo stekli po pitanju Kaštijuna jest 'snadite se sami'", zakljucila je Frankola.

Inace, sjednica saborskog odbora bila je o gospodarenju komunalnim otpadom u Hrvatskoj. Uvodno izvješce podnijela je ministrica naglašavajuci da ce ministarstvo poduzeti sve potrebne aktivnosti da bi se prioritet dao odvojenom sakupljanju otpada. Na prigovore nevladinih udruga o odabiru lokacija županijskih centara za gospodarenje otpadom ministrica je odgovorila da lokacije za zbrinjavanje otpada utvrduju županije svojim prostornim planovima.


Podijeli: Facebook Twiter