Ministarstvo: Rockwoolova tehnologija je dobra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva potvrdilo je da Tvornica kamene vune Rockwool Adriatik u svom postrojenju koristi najbolju raspoloživu tehnologiju i naložilo joj da do 30. lipnja 2012. godine podnese zahtjev za izdavanje rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Nakon toga procedura zahtijeva održavanje javne rasprave, a primjedbe koje Ministarstvo prihvati bit ce ugradene u rješenje, odnosno tvrtka ce dobiti rok za uskladivanje sa zakonom.

Temeljem uredbe iz 2008. godine zahtjev za postupak utvrdivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša dužne su podnijeti sve tvrtke s novim ili obnovljenim postrojenjima koja bi mogla zagaditi zrak, tlo, vodu i more. Tvrtka je dužna napraviti analizu stanja postojeceg postrojenja i elaborat o nacinu uskladivanja, ali može predložiti izuzece od izrade elaborata ako se analizom utvrdi da je postrojenje uskladeno sa zakonom.

Kadija te tuži, kadija ti sudi


Rockwool je mogucnost iskoristio priloživši analizu izradenu zajedno s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Mišljenje Ministarstva docekao je kao potvrdu da u tvornici koristi najbolju raspoloživu tehniku - NRT ili engleski BAT.

- Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša dokument je koji je u zemljama EU-a poznat kao IPPC dozvola - Intergrated Pollution Prevention Control. Sljedeci naš korak bit ce zahtjev za utvrdivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša za našu tvornicu, slijedi javna prezentacija od ovlaštene ustanove, koju ce takoder organizirati nadležno ministarstvo, kaže glasnogovornica Andelka Toto Ormuž.

Nasuprot tome, ekološka udruga Naša zemlja iz Potpicna, Rockwoolov najveci protivnik, odluku je docekala na nož. U dopisu medijima pod naslovom "Kadija te tuži, kadija ti sudi" pita se cemu služe uredba i poziv za davanje primjedbi na zahtjev za ocjenu i mišljenje o analizi stanja postojeceg postrojenja tvrtke Rockwool koje je Ministarstvo uputilo zainteresiranoj javnosti kada se ta mišljenja na uzimaju u obzir. Predsjednica udruge Matilda Ilic zanimljivom smatra cinjenicu da je prijedlog izradio ovlaštenik istog imena kao narucitelj i veli da se vjerojatno radi o slucajnosti. S istim prizvukom dodaje da vjeruje da je izradivac uredbe, hrvatska Vlada na celu s Ivom Sanaderom, pretpostavio da ce tvrtke same sebi izradivati analize te je iz tog razloga unio obvezu zasebnog dostavljanja podataka o tvrtki, podnositelju zahtjeva i ovlašteniku koji je za nju izradio analizu, odnosno elaborat.

- Konac djelo krasi pa valjda iz tog razloga i struka na celu s Nenadom Mikulicem, potpisnikom mišljenja Ministarstva, inace predsjednikom komisije koja je svojevremeno potpisala prihvatljivost sporne studije utjecaja tvornice na okoliš, a uz prešutno odobravanje opcinskih i županijskih celnika te županijskih i državnih mjerodavnih institucija, konacno odlucuje da je plava dolina, puna dima, važnija od naših života i života naše djece, zakljucuje predsjednica Naše zemlje.

Još jedna prilika za argumentirane primjedbe


Ivana Frankovica, nacelnika Picna, nimalo ne cudi nacin i vrijeme izdavanja mišljenja. - Ocigledno je Ministarstvo, sluteci da vladajuca stranka gubi parlamentarne izbore, požurilo "svojoj" tvornici osigurati uvjete za dobivanje dozvole za rad, kaže on.

Kršanski nacelnik Valdi Runko nije procitao mišljenje jer je, kaže, zauzet izradom proracuna za 2012. godinu. Kritican je i prema Našoj zemlji.

- Njihov cilj je jasan, ali nije jasno kojim bi putem htjeli stici do njega. To je valjda zbog magle od Rockwoola. Tvornicom bi se trebale pozabaviti institucije, a mi smo živi svjedoci, svojim nosom i ocima, kaže on.

Ako u javnoj raspravi Ministarstvo prihvati neku primjedbu gradana, rok za njihovo uskladivanje mjerit ce se mjesecima, doznajemo od Damira Rumenjaka, voditelja Odjela za objedinjavanje uvjeta zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša. Za neispunjavanje obveza konacna sankcija je zabrana rada. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter