Ministarstvo: Ribari nisu tražili Hitnu pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon (samo)spašavanja osmorice ribara s potonule plivarice "Golub" poslali smo upite u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te u PU istarsku jer su gotovo nevjerojatno zvucale rijeci ogorcenih ribara da im nitko, pa ni pomorska policija, koja raspolaže brzim plovilima, nije priskocio u pomoc na moru. Još je nevjerojatnija cinjenica da promrzle i šokirane ribare, koji su nakon naleta 90-metarskog broda "Joerg N" poskakali u šest metara dug kaic, nakon sat vremena plovidbe u hladnoj noci na Bunarini uz lucke kapetane i policajce nije docekala ekipa Hitne pomoci!

Imali su srece da je jedan medu njima imao mobitel u pojasnoj torbici pa su pozvali u pomoc. No, sva pomoc koju su dobili u noci Svih svetih je docek na Bunarini i razvoženje po kucama službenim autima policije i Kapetanije.

To potvrduju i odgovori Ministarstva mora i PU istarske, a iz njih proizlazi i to da ni pomorska policija ni Hitna pomoc nisu angažirane jer je tako ocijenila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

Iz Ministarstva mora su naveli da je po dojavi o potonucu ribarice "Golub" dežurni koordinator u Nacionalnoj središnjici za uskladivanje traganja i spašavanja (MRCC Rijeka) pitao zapovjednika "Goluba" ima li medu posadom ozlijedenih, na što je ovaj odgovorio da su ribaricu napustili u žurbi te da trenutno ne zna, ali da nitko ne traži medicinsku pomoc, vec samo želi da ih netko doceka u luci Veruda - Bunarina. Odgovoreno mu je da ce ga u luci obavezno docekati predstavnici Lucke kapetanije i policije, na što zapovjednik nije imao primjedbi.

U odgovoru Ministarstva mora piše da "nitko od unesrecenih nije zatražio nikakvu dodatnu pomoc niti ukljucivanje bilo kakvih drugih službi te su nakon dogovora izmedu Lucke kapetanije i policije svi službenim automobilima prevezeni u Pulu. Djelatnici Nacionalne središnjice su po zaprimanju dojave o potonucu ribarice 'Golub' odmah izvijestili Lucku kapetaniju Pula i Pomorsku policiju Pula te od njih zatražili ukljucivanje u akciju. Pomorska policija nije imala na raspolaganju pogodno plovilo, a buduci da su ribari s potonule ribarice vec bili na putu prema luci Veruda - Bunarina i nisu tražili nikakvu pomoc vezanu uz brži prijevoz do kopna, procijenjeno je da je potrebno samo organizirati docek u njihovoj luci odredišta jer bi do ukljucivanja i dolaska službenog plovila iz Pule unesreceni ribari vec bili u luci. "

U vezi tog dijela "spašavanja" isti smo odgovor dobili i iz PU istarske. Premda se iz ovakvih odgovora daje naslutiti da su nadležne službe slijedile propisanu proceduru, ostaje gorka cinjenica da osmoricu ribara nitko nije spašavao. S obzirom na cinjenicu da su nakon havarije bili u šoku, zaista nevjerojatno zvuci da su o nacinu spašavanja i doceku trebali odlucivati sami. (Marica KOŠTA)

Ispitivanja u Rijeci

- Nakon davanja iskaza drugi casnik broda "Joerg N", koji je u noci kada se pet nautickih milja jugozapadno od Pule dogodila havarija bio na straži i trebao brinuti o sigurnosti plovidbe, i dalje je glavni osumnjicenik za ovu pomorsku nesrecu, kazao je pulski lucki kapetan Lucio Toffetti dodajuci da bi istraga mogla biti dovršena kroz nekoliko dana.


Podijeli: Facebook Twiter