Ministarstvo poljoprivrede u Istru uložilo 685 milijuna kuna

Ada Damjanac (M. MIJOŠEK)
Ada Damjanac (M. MIJOŠEK)

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, SDP-ova saborska zastupnica i načelnica Općine Fažana Ada Damijanac iznijela je podatke o uloženim sredstvima aktualne Vlade u Istarsku županiju u razdoblju od 2012. do 2014. godine. Damjanac je naglasila da je konkretne podatke dobila na temelju zastupničkog pitanja, naglasivši da je iz dobivenih materijala evidentno da nikada u Istru nije bilo uloženo ovoliko sredstva, koliko u protekle četiri godine. Konkretno, kroz razna ministarstva u Istru je direktno "otišlo" više od dvije milijarde kuna.

Tako je primjerice Ministarstvo kulture u navedenom razdoblju kroz sufinanciranje različitih programa i projekata u Istru uložilo 60,6 milijuna kuna, rekla je Damjanac, a kao posebnost istaknula izdvajanje u manifestaciju Pula film festival koja je u protekle tri godine financirana u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Po njenim riječima, Ministarstvo unutarnjih poslova imalo je najmanja ulaganja s uloženih 1,1 milijun kuna i to uglavnom za sanaciju vlastitih objekata, primjerice zgrade Općinskog suda u Rovinju.

- Ministarstvo financija nije imalo posebnih ulaganja, no putem decentraliziranih sredstava za školstvo, vatrogastvo i socijalnu skrb, u Istru je vraćeno 207,5 milijuna kuna. Također, Ministarstvo pravosuđa ukupno je uložilo 21,2 milijun kuna, a tome treba dodati još 5 milijuna kuna za projekt navodnjavanja u Valturi, čime se ulaganja tog ministarstva penju na 26 milijuna kuna, rekla je Damjanac.

Ukupno 25,9 milijuna kuna iznose ulaganja Ministarstva turizma kroz javne projekte, a tu je spomenula i direktna sredstva u iznosu od 40 tisuća kuna koliko je to ministarstvo sufinanciralo poboljšanje kvalitete smještaja iznajmljivača koji su sredstva dobivali za izgradnju bazena. Nadalje, istaknula je da je Ministarstvo graditeljstva uložilo 13,9 milijuna kuna, dok je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u Istru uložilo 3,9 milijuna kuna.

- Tu treba spomenuti i Hrvatski zavod za zapošljavanje koje je dao značajna sredstva kroz mjere poticanja za zapošljavanje mladih bez zasnivanja radnog odnosa i to u iznosu od 66 milijuna kuna. Jedan veliki dio mladih je kroz takav način i zaposlen, a jedan dio je i trajno ostao u radnom odnosu, tvrdi Damjanac.

Po njenim riječima, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kroz razne je projekte uložilo 318 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova 33, 5 milijuna kuna, dok je Ministarstvo branitelja u navedenom periodu uložilo 1, 5 milijuna kuna.

Osim sredstva za izgradnju nove pulske bolnice, Ministarstvo zdravlja za brojne aktivnosti na području zdravstva uložilo je 72 milijuna kuna, dok je Ministarstvo socijalne politike i mladih izdvojilo 8,2 milijuna kuna. Ministarstvo zaštite okoliša ukupno je uložilo 138,8 milijuna kuna, od čega je za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun osigurano 78,5 milijuna kuna.

- Definitivno najveća sredstva uložilo je Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama. Naime, najviše ulaganja imale su Hrvatske vode s iznosom od 531 milijuna kuna, dok su Hrvatske šume uložile 59 milijuna kuna, a sve zajedno za poticaje razvoja poljoprivrede i ribarstva uloženo na razini Istre uloženo je 685 milijuna kuna, rekla je Damjanac.

Naglasila je da Ministarstvo znanosti izdvojilo 36,6 milijuna kuna, rekavši da se Istarska županija aktivno uključila u dobivanje sredstava kroz projekte u sklopu IPA programa.

- Vrijednost ugovorenih projekata na razini Istarske županije u okviru tog programa iznosi 7,8 milijuna eura, a država od tog iznosa sufinancira 1,3 milijuna eura. Stoga je bitno je da gradovi, općine ali i razne organizacije civilnog društva što prije pripreme projekte i jave se za korištenje tih raspoloživih sredstava, zaključila je Damjanac. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter