Ministarstvo poboljšava palijativnu skrb za branitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu zdravlja ovih dana pripremaju Akcijski plan za palijativno zbrinjavanje branitelja, kojim podižu kvalitetu zdravstvene zaštite za tu osjetljivu populaciju, nakon što su u proteklih godinu dana ustrojili četiri posebne veteranske bolnice, te imenovali koordinatore za braniteljsku populaciju u općim, regionalnim i kliničkim bolnicama. 

U četiri veteranske bolnice u Zaboku, Vukovaru, Kninu i Ogulinu, koje su otvorene u proteklih godinu dana, zdravstvenu je skrb dosad dobilo 11.328 branitelja, a ostale bolnice dobile su koordinatore zadužene za upućivanje i rezervaciju termina braniteljima.  

U Ministarstvu pripremaju i plan za palijativno zbrinjavanje branitelja kojim će, kažu, bolje povezati koordinatore za branitelje u bolnicama s koordinatorima za palijativnu skrb u županijama i unaprijediti brigu o braniteljima u terminalnom stadiju bolesti i njihovim obiteljima. S tim je ciljem proteklog tjedna održan sastanak članova Povjerenstva za palijativnu skrb Ministarstva zdravlja i Radne skupine za unaprjeđenje zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja.  

No, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški iznenađen je što je odluku o osnivanju radne skupine za unaprjeđenje zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja potpisao ministar tehničke Vlade Siniša Varga krajem studenoga, u situaciji kada se ne zna tko će voditi resor u iduće četiri godine.    

"Čudno nam je i što nas nitko nije zvao vezano uz osnivanje te radne skupine već su samostalno donijeli tu odluku.  Iznenađuje nas i što je ta radna skupina predviđena za plan zdravstvene i palijativne skrbi od 2016. do 2020., a ne zna se tko će u tom razdoblju biti na vlasti", rekao je Glogoški Hini.

U Ministarstvu su pak iznenađeni takvom izjavom Glogoškog jer je, kažu, član njegove udruge Dražen Mišić, ujedno i član Radne skupine za unaprjeđenje zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja, sudjelovao na sastanku na kojemu je razmatran prijedlog donošenja Akcijskog plana, u suradnji sa četiri veteranske bolnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter