Ministarstvo pere ruke od fiktivne škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nije odgovorno za postojanje fiktivnih srednjih škola koje služe kao paravan za zapošljavanje ucenika - zakljucak je što bi se dao izvuci iz odgovora što ga je ministar ?uro Popijac uputio na zastupnicko pitanje SDP-ove zastupnice Marije Lugaric.

Podsjetimo, u Zagrebu je osam godina postojala Opca gimnazija Kapitol s pravom javnosti koja nikada tijekom svog postojanja nije održala niti jedan sat nastave ili imala zaposlenog nastavnika. Ista je škola, medutim, posredovala pri zapošljavanju ucenika te vodila ucenicki servis kojeg je zatvorila samo dan nakon što su se naši novinari poceli raspitivati o njezinu poslovanju.

Pozivajuci se na Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva tvrde da "nadzor nad zakonitošcu obavljanja poslova u svezi sa zapošljavanjem pravnih i fizickih osoba", u ovom slucaju srednjoškolske ustanove, "obavlja Državni inspektorat".

Nadalje se zakljucuje da "nije u djelokrugu ovog Ministarstva da obavlja nadzor nad zakonitošcu rada srednjoškolskih ustanova koje obavljaju poslove posredovanja". U Ministarstvu tvrde kako su cijeli slucaj proslijedili Državnom inspektoratu, i to s požurnicom, te da je "obavljanje inspekcijskog nadzora u tijeku".

Saborska zastupnica Marija Lugaric vec je zbog Kapitola pisala ministru znanosti, obrazovanja i sporta, Radovanu Fuchsu, no niti od njega nije uspjela saznati tko je zapravo odgovoran za škole koje su osnovane te koje postoje godinama bez da su pritom ikada imali ijednog ucenika, obavljajuci pritom obicno neke druge poslove od onih za koje su dobile dozvolu za rad.


Podijeli: Facebook Twiter