Ministarstvo obilazi medicinske škole

Štrajk učenika pulske medicinske škole (N. LAZAREVIĆ)
Štrajk učenika pulske medicinske škole (N. LAZAREVIĆ)

Povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tijekom ovog i idućeg mjeseca obići će sve medicinske škole u Hrvatskoj da bi se ovim ustanovama pomoglo u boljoj organizaciji nastave te uvidjelo koji su najveći problemi u izvođenju novog strukovnog kurikuluma.

Iz Ministarstva javljaju da je krajem tjedna održan drugi radni sastanak na temu obrazovanja medicinskih sestara i tehničara na kojem je predstavljen akcijski plan aktivnosti te je najavljeno da će do 15. ožujka izraditi prijedlog mjera za unaprjeđenje kurikuluma.

Također najavljena je implementacija jezgrovnoga kurikuluma za preddiplomski studij za medicinske sestre od sljedeće akademske godine. Dogovoren je i sastanak ovog i Ministarstva zdravlja na kojem će se odlučiti o upravljanju sustavom automatski reguliranih profesija u području sestrinstva.

Podsjećamo, ovi su sastanci pokrenuti nakon što su učenici iz nekoliko škola, između ostalog i iz pulske, pokrenuli štrajk zbog preopterećenja satnicom i nemogućnosti konkuriranja na upis za fakultete. Posebice su ih zabrinjavale najave da nakon pet godina srednjoškolskog obrazovanja neće moći raditi kao sestre i tehničari opće njege, već jedino kao njegovatelji zbog prakse u Europskoj uniji koja ne poznaje sestre bez fakultetskog obrazovanja. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter