Ministarstvo: Nije proglašena karantena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poplavljenom području nije proglašena karantena i nije naređeno ubijanje zaostalih životinja, kućni ljubimci se ne ubijaju i nije zabranjena njihova evakuacija, lovci nisu dobili nalog ubijati divljač i životinje koje se još uvijek nalaze na poplavljenom području, a životinje spašene s poplavljenih područja neće završiti u klaonicama, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede u povodu, kako navode, gomile dezinformacija koje su se pojavile na internetu.

Društvenim mrežama i elektronskom poštom širi se gomila dezinformacija koje uzbunjuju širu javnost, a vezano uz zbrinjavanje životinja i stanje na poplavljenim područjima, navode iz Ministarstva. Tako ističu da na poplavljenom području nije proglašena karantena i nije naređeno ubijanje zaostalih životinja, već da su određeni dijelovi tih područja zatvoreni za civile kojima je naređena prisilna evakuacija i na kojima je od 19. svibnja zabranjeno kretanje bez dozvole Ministarstva unutarnjih poslova. Stručne službe i službe spašavanja i dalje provode evakuaciju životinja i obilaze poplavljeno područje.

Iz Ministarstva ističu i kako lovci nisu dobili nalog ubijati divljač i životinje koje se još uvijek nalaze na poplavljenom području, jer je lov i odstrel divljači strogo zabranjen u vrijeme i na području poplava, budući da je divljač u bijegu pred vodom iznimno osjetljiva. Lovci se redovito uključuju u pomoć pri zbrinjavanju divljači i premještanju na sigurna područja, hranjenju i praćenju zdravstvenog stanja te po potrebi sudjeluju i u evakuaciji stoke i ostalih životinja na poplavljenim područjima, naglašavaju iz Ministarstva.

Ističu i da životinje spašene s poplavljenih područja neće završiti u klaonicama te da ministar Tihomir Jakovina nije i neće donositi takvu odluku.

Domaće životinje koje su spašene i još uvijek se spašavaju smještaju se u za to pogodne prazne objekte privatnih vlasnika te im se utvrđuju vlasnici i o tome se vodi evidencija. Prati se njihovo zdravstveno stanje, a za njih su stočnu hranu ponudili poljoprivrednici iz cijele Hrvatske, napominju iz Ministarstva.

Demantiraju i da se kućni ljubimci ubijaju te da je zabranjena njihova evakuacija.

Uginulu stoku i ostale životinjske lešine na poplavljenom području, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, sakuplja se i odvozi na spaljivanje, no još je nepoznato koliko se lešina, do kojih je za sada nemoguće doći, nalazi pod vodom i u nedostupnim dijelovima. To će biti jasno tek nakon što se voda povuče. Organiziran je prijevoz lešina do kojih se može prići, postavljeni su kontejneri za njihovo odlaganje, no ostaju lešine do kojih je nemoguće doći, pogotovo divljih životinja.

Prijete li zbog toga zaraze, u Ministarstvu poljoprivrede ne odgovaraju, službeno napominjući tek to da »lokalni krizni stožeri obavljaju neškodljivo uklanjanje uginule stoke«. Kako neslužbeno doznajemo, veterinarski stožer na razini države, još formalno nije osnovan, odnosno odlučeno je da će biti oformljen tek nakon što se voda povuče.  Dok se voda ne povuče, puno će se lešina raspasti u vodi. Infektivni materijal iz lešina mogu raznositi različite životinje, bilo domaće i divlje, a najviše ptice, glodavci i kukci, koji tako prenose bolesti poput salmoneloze, bruceloze, bjesnoće, Q groznice, šuštavca, trihineloze i druge. Osim što plinovima kontaminiraju zrak, životinjske lešine dugoročno kontaminiraju i tlo i vodu.

Zaključno s ponedjeljkom, s područja županjske Posavine evakuirano je više od 2.500 goveda, gotovo četiri tisuće svinja, dvadesetak konja i gotovo 400 ovaca.  (B. MRVOŠ PAVIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter