Ministarstvo nece sankcionirati "vatrenu" zaposlenicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eticko povjerenstvo Ministarstva kulture odlucilo je da sankcija za njihovu djelatnicu Jelenu Mikšu nece biti. No bit ce upozorena da pripazi na svoje ponašanje u javnosti.

Iako je ranije tijekom dana iz Ministarstva došla obavijest da Eticko povjerenstvo ima 30 dana da utvrdi je li Mikša prekršila odredbe Etickog kodeksa državnih službenika time što se navijajuci za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Europskom prvenstvu u nogometu neprilicno ponašala, povjerenstvo je svoju odluku ipak donijelo relativno brzo te je slucaj Jelene Mikše time okoncan.

No u sjeni slucaja Jelene Mikše i prijave Etickom povjerenstvu Ministarstva, što je javnost promptno doznala, dešava se i slucaj Viktorije Mikše. S njom je Jelena podijelila slobodniju interpretaciju navijanja za hrvatsku reprezentaciju, koja je uglavnom ukljucivala razgolicivanje grudi i njihovo izlaganje pogledima, rukama, a ponekad i jezicima.

Viktorija Mikša je, naime, zaposlenica Carinske uprave, u kojoj, puno dalje od ociju javnosti no što je to slucaj s Ministarstvom kulture, takoder razmatraju stegovne mjere za svoju djelatnicu.

Prenosimo službeni odgovor iz Carinske uprave na pitanje o eventualnim sankcijama za Mikšu u cijelosti: "Carinska uprava upoznata je sa slucajem. Eticko povjerenstvo razmatra postojanje elemenata disciplinske odgovornosti zbog moguceg kršenja Etickog kodeksa."

Tako bi jedna nepromišljena avantura jednu od dviju djevojaka mogla stajati i ozbiljnijih posljedica, jer predvidene kazne su opomena, novcana kazna, pa cak i otkaz. Hoce li se Eticko povjerenstvo Carinske uprava sada povesti za odlukom Etickog povjerenstva Ministarstva kulture ostaje vidjeti.

Fotografije djevojaka koje se slobodnije ponašaju obišle su svijet u samo nekoliko sati. A dovoljno je bilo da ih branic irske reprezentacije St Ledger pusti na svom twitter profilu, ponukan mladahnim irskim navijacem koji je dobio priliku osjetiti kakvog je okusa hrvatska grud, i stvar je poprimila svjetske razmjere.

Jelena se zasad izvukla samo s blagom opomenom, a Viktorija bi, na njenu žalost, još uvijek mogla pasti na braniku visokih moralnih vrijednosti do kojih se u Hrvatskoj toliko drži. (Davor MANDIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter