Ministarstvo: Ne uvjetujemo ugljen u Plominu 3

Izmjene i dopune PP-a nisu u skladu sa Strategijom prostornog uređenja (Arhiva)
Izmjene i dopune PP-a nisu u skladu sa Strategijom prostornog uređenja (Arhiva)

Nakon što je istarski župan Valter Flego izvijestio da bi zbog insistiranja nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje traži da se u Plominu 3 kao energent koristi ugljen, ozbiljno u pitanje moglo doći usvajanje županijskog prostornog plana kao jednog od strateškog planskog dokumenta koji definira razvoj, ali i brojne ključne investicije u Istri, rekavši pritom da ministarstvo ucjenjuje Istrijane, za komentar smo pitali nadležno ministarstvo graditeljstva.

Podsjetimo, prema županovim predviđanjima, ako se prostorni plan ne usvoji do 15. lipnja, Istri prijeti blokada ključnih projekata, a u pitanje bi ozbiljno mogle doći investicije vrijedne preko milijardu kuna. No, nadležno ministarstvo ima sasvim drugu priču. Iz njihovog je pojašnjenja očito da donošenje ovog ključnog prostornog dokumenta debelo kasni, a ograđuju se i od tvrdnji da ministarstvo insistira na ugljenu

- Vezano za gradnju trećeg bloka TE i energentu koji će se koristiti, važno je naglasiti da je još 2012. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo lokacijsku dozvolu za proizvodno energetsko postrojenje TE Plomin C koju je potvrdio Upravni sud u Rijeci te je lokacijska dozvola postala pravomoćna. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode provelo je također 2012. postupak procjene utjecaja na okoliš i objedinjenih uvjeta zaštite okoliša te ovaj zahvat ocijenilo prihvatljivim za okoliš, uz primjenu mjera zaštite i program praćenja stanja u okolišu, a koje je sastavni dio izdane lokacijske dozvole. Što se tiče izdavanja suglasnosti na konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana, Ministarstvu graditeljstva dostavljen je 15. ožujka 2016. zahtjev za izdavanje navedene suglasnosti.

- U postupku izdavanja suglasnosti ministarstvo provjerava usklađenost konačnog prijedloga prostornog plana sa zakonom i dokumentima prostornog uređenja više razine. U tom je pak postupku utvrđeno da odredbe za provođenje konačnog prijedloga izmjena i dopuna županijskog prostornog plana nisu u skladu sa Strategijom prostornog uređenja iz 1997., odnosno 2013. i Programom prostornog uređenja RH iz 1999. i 2013., a koje je usvojio Hrvatski sabor, napominju u Ministarstvu graditeljstva.

Nadalje, tvrde da ministarstvo uvažava odredbu o korištenju najpovoljnijih tehnologija te da nije zatražilo određivanje ugljena kao energenta za TE Plomin 3, već je zatražilo brisanje uvjetovanja plina kao energenta budući da je to prema prije navedenom, protivno dokumentima prostornog uređenja državne razine, a i prejudicira odabir energenta, što bi bilo kontradiktorno cilju korištenja najnovijih i najpovoljnijih tehnologija.

- Tvrdnja da ministarstvo koči razvoj i otvaranje novih radnih mjesta nije utemeljena, a dokaz tomu je činjenica da je odluka o izradi predmetnih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije donesena 2009. godine, a da je konačni prijedlog utvrđen od strane župana dostavljen u ministarstvo na suglasnost u ožujku 2016., ističu u ministarstvu.

Napominju da članak 202. Zakona o prostornom uređenju propisuje da odluka o izradi prostornog plana prestaje važiti ako se javna rasprava ne objavi do kraja 2015.

- Javna je rasprava za navedeni plan objavljena 19. kolovoza 2015., dakle šest godina nakon donošenja odluke o izradi ovih izmjena i dopuna plana. Toliko o važnosti i žurnosti, zaključili su u ministarstvu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter