Ministarstvo kulture smanjilo budžet za rock

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Udruga Promo, iza koje stoje koncertni organizatori i glazbeni klubovi - INmusic, SuperUho, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub. Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash, Multikultura, Outlook, Dimensions, Attack, Terraneo - jučer su oštro reagirali na rezultate natječaja Ministarstva kulture za  Javne potrebe u kulturi za 2016. godinu, u potprogramskoj liniji "Rock glazba: festivali i klupski programi". Naime, Ministarstvo kulture, kako navode u priopćenju udruge Promo, bez objašnjenja je smanjilo sredstva za rock glazbu za gotovo 50 posto, odnosno s dva milijuna kuna na 1.195,000 kuna, "učinivši odobreni budžet apsolutno nedostatnim da osigura i osnovni minimum za zadovoljavanje javne potrebe u kulturi za rock glazbom tj. za zadovoljavanje potreba za suvremenom autorskom rock glazbom 70 posto građana koji posjećuju kvalitetne glazbene sadržaje".

- Nadalje, Ministarstvo kulture se, pri raspoređivanju tih drastično smanjenih sredstava, nije pridržavalo vlastitih kriterija po kojima je stručno vijeće napravilo raspored predviđenih sredstava za rock glazbu. Ministarstvo kulture je neke programe koji zadovoljavaju sve propisane kriterije i koje je sukladno tome stručno vijeće ocijenilo najvišim ocjenama izbacilo u potpunosti iz javnih potreba u kulturi (npr. INmusic festival 2016.), a nekim programima unatoč zadovoljavanju svih kriterija i sukladno  visokim ocjenama stručnog vijeća nije odobrilo povećana sredstva o odnosu na prethodne godine (npr. Superuho festival), stoji nadalje u priopćenju.

Udruga Promo očekuje od Ministarstva kulture da ispravi počinjenu pogrešku te da "iznos sredstava za rock glazbu poveća na minimalnih 2 milijuna kuna, te da u raspodjeli tih sredstava poštuje vlastite kriterije po kojima je stručno vijeće ocijenilo i preporučilo sufinanciranje programa u programskoj liniji Rock glazba: festivali i klupski programi", stoji u zaključku priopćenja. (D. BAUK)


Podijeli: Facebook Twiter