Ministarstvo i dalje ovršuje Uljanik TESU

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ministarstvo financija i dalje ovršuje tvrtku Uljanik TESU, a čiji je jedini dioničar to isto ministarstvo. Problem je to o kojem smo pisali prije nekoliko dana kada smo prenijeli riječi direktora pulske tvrtke Nevija Bugarina koji se pita žele li da tvrtka sa 120 radnika opstane i nastavi prihodovati 99 posto novca iz izvoza te plaćati doprinose državi ili ih žele sve poslati na Zavod za zapošljavanje, a tvrtku ugasiti.

Pismenim upitom smo tražili od Ministarstva financija da nam, između ostalog, odgovore zašto ovršuju svoju tvrtku s kamatom od 12,5 do 13 posto ako su joj istovremeno dužni 110 milijuna kuna za izvlašteno zemljište koje je država proglasila pomorskim dobrom. Nismo dobili odgovor na to kao ni na pitanje zašto predstavnici ministarstva odbijaju pronaći rješenje koje bi uključivalo spas tvrtke sa 120 radnika. Odgovore nismo dobili niti od Ruđera Friganovića, predsjednika Skupštine dioničara TESU-a, ujedno predstavnika Ministarstva financija. Pored ostalog upitali smo ga što je učinio da spriječi potpunu katastrofu do koje može doći ako ministarstvo nastavi ovršiti svoju jedinu tvrtku.

Od direktora Bugarina doznajemo da je situacija u tvrtki neizvjesna jer imaju strojeve koje trebaju završiti i isporučiti u inozemstvo, a da im njihov jedini dioničar oduzima sav novac s računa ne ostavljajući im dovoljno ni za završetak posla, ni za isplatu zaostalih plaća radnicima.

I dok ministar financija Boris Lalovac očito prepušta da se ugasi jedina tvrtka kojoj je njegovo ministarstvo vlasnik i kojoj ovrhom uzima novac, s druge strane imamo ministra turizma Darka Lorencina koji je ovih dana intervenirao u Fini kako bi se državnoj tvrtki Club Adriatic skinula blokada s računa. Lorencin je zabrinut što će državna tvrtka Club Adriatic morati obustaviti poslovanje i 1.186 zatečenih turista "zamoliti da napuste objekte". (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter