Ministarstvo demantira prodaju Zračne luke Pula

Zračna luka Pula (M. ANGELINI)
Zračna luka Pula (M. ANGELINI)

Na jučer objavljenju vijest o privatizaciji Zračne luke Pula i ACI-ja očitovalo se Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i sve demantiralo. Naime, novinar tjednika Globus je prenoseći izjave Mladena Pejnovića, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, naveo da se u narednih šest mjeseci sprema privatizacija ranije spomenutih tvrtki, ali i mnogih drugih: šest zračnih, četiri pomorske i jedne riječne luke, Hrvatske pošte, Jadrolinije, Croatia banke, Hrvatske lutrije, Narodnih novina… Iz Ministarstva decidirano tvrde da nije istina da se pripremaju natječaji za prodaju morskih i zračnih luka.

- Na lučkom pomorskom dobru lučke uprave pojedinih morskih luka koncesijom se daju na upravljanje određeni poslovi. Za pojedine se morske luke pripremaju natječaji za traženje koncesionara koji bi sudjelovali i u gradnji terminala, što također nije prodaja. Riječne luke na isti način posluju i također se ne prodaju, a u koncesiju će svakako davati određene poslove, kao što je to svugdje u svijetu.

Od sedam zračnih luka samo se za dvije, one u Osijeku i Rijeci, rade marketinške studije i za njih će temeljem rezultata studija biti raspisani natječaji za koncesioniranje, što također nije prodaja. U slučaju ACI-ja i Jadroplova govorimo o dokapitalizaciji, a za Hrvatsku poštu i Jadroliniju ne pripremaju se natječaji ni za prodaju, ni za koncesije, niti dokapitalizaciju, stoji u odgovoru Renate Ivanović, glasnogovornice Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Međutim, u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture nisu brojne tvrtke za koje je Pejnović najavio privatizaciju. Ostala Ministarstva nisu se očitovala na jučer objavljene izjave pa stoga nije poznato je li u planu, ili nije, prodaja Croatia banke, Hrvatske lutrije, Hrvatske pošte, Narodnih novina i Brijuna/Brijuni Rivijere.

O najavi privatizacije istarskih tvrtki u Istarskoj županiji ne znaju ništa. Duško Kišberi, pročelnik kabineta župana jučer nam je izjavio da im je to prva informacija i da će prvo ispitati što je od toga istina, a tek potom komentirati u javnosti. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter