Ministarstvo daje potpore od 30 do 500 tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo turizma raspisalo je jučer natječaj "Konkurentnost turističkog gospodarstva" kroz koji će  za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, unapređenje smještajne ponude te podizanje ukupne konkurentnosti turizma dodijeliti 24,12 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Program je sastavljen od tri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja, priopćuju u Ministarstvu turizma. Kroz mjeru A podupirat će se obnova i uređenje smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja, izgradnja bazena, tematsko definiranje hotela te dostizanje uvjeta za uključivanje u vrstu hotel baština, difuzni i integralni hotel te dobivanje oznaka kvalitete. U odnosu na prošlogodišnji, ovogodišnji program u mjeri A uvodi mogućnost financiranja novih vrsta - difuzni i integralni hotel, uvođenja oznake kvalitete EU Ecolabel te prijavu obrta i trgovačkih društava za uređenje izletišta, kušaonica i vinotočja. Za objekte u domaćinstvu i ove se godine nastavlja sufinanciranje izgradnje bazena.

Kroz mjeru B poticat će se razvoj posebnih oblika turizma, između ostaloga projekti usmjereni na aktiviranje planinarskih domova, prenamjenu napuštenih škola, vojnih i drugih objekata za potrebe turizma, ulaganje u biciklistička odmorišta te potrebnu infrastrukturu i opremu ostalih posebnih oblika turizma, kreiranje i provedba paket-aranžmana novih turističkih proizvoda. Također, sredstva će se davati za dovršetak izgradnje novih, obnovu ili rekonstrukciju "malih plovećih hotela", ali i izletničkih drvenih brodova tradicijske gradnje, što je novost ovogodišnjeg programa.

Kroz mjeru C sufinancirat će se članarine u prestižnim renomiranim međunarodnim asocijacijama smještajnih ugostiteljskih objekata za prve tri godine, do 100 posto iznosa. Također, ovom će se mjerom sufinancirati međunarodni skupovi i forumi vezani uz investicije u turizmu, uz uvjet sudjelovanja najmanje 200 gospodarskih subjekata.

Ovisno o mjeri, potpore se kreću od 30 do 500 tisuća kuna, a prijaviti se mogu subjekti malog gospodarstva, seljačka domaćinstva i fizičke osobe, tj. privatni iznajmljivači. Javni poziv otvoren je do 30. ožujka 2015. godine, a sve potrebne informacije potrebne za prijavu dostupne su na webu Ministarstva turizma, pod kategorijom potpore i krediti. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter