Ministarstvo će otkupiti mlijeko s aflatoksinima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio akcijski plan za problem otkupa mlijeka u kojem su pronađene povišene razine aflatoksina. Mlijeko s 400 farmi istočnog dijela Hrvatske, koje dnevno proizvode 70.000 litara, a u kojemu je pronađen aflatoksin, Ministarstvo poljoprivrede će preuzeti i koristiti ga u bioplinskim postrojenjima, potvrdio je Jakovina.

Preuzimanje mlijeka počet će već u utorak. "Proizvođačima s područja na kojima su uzorci mlijeka bili zaraženi dat ćemo ispravnu stočnu hranu, kojom moraju odmah početi hraniti stoku. Na terenu će biti veterinarski inspektori i konstantno će se analizirati hrana", kazao je Jakovina.

Koliko će novca dobiti mljekari, a koliko bioplinska postrojenja, ministar nije želio otkriti. Ministarstvo je za rješavanje ovog problema predvidjelo pet milijuna kuna, kazao je Jakovina. Navodno će seljaci po povoljnim uvjetima moći zaraženu hranu zamijeniti onom iz robnih zaliha. Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić žali što prije nisu donesene neke mjere, ali pozdravlja potez Ministarstva.

"Ljudi su puni kredita, bolje da Ministarstvo zbrine to mlijeko nego da ga pojedinci bacaju tko zna gdje", rekao je Blažić za Media servis.

Procjenjuje da šteta zbog neprodanog mlijeka iznosi oko 240 tisuća kuna dnevno. Izračun je to za oko 300 farmi koje proizvode prosječno 300 litara mlijeka, a litra je 2,43 kune. Blažić kaže da im je ministar Jakovina na Savjetu za mlijeko obećao da će hranu moći nabaviti po povoljnim cijenama iz robnih zaliha.

Čelnik Saveza kaže da ljudima preporučuje mikofiksatore, jer je u konačnici ispalo skuplje bacati mlijeko umjesto da su koristili sredstvo koje bi spriječilo pojavu aflatoksina u mlijeku. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter