Ministarstvo ce moci prodavati sveucilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pozdravljamo odluku Vlade i nadležnog ministarstva koji su predložili da se za pulske studente unutar proracuna za sljedecu godinu osigura pet milijuna kuna za izgradnju kampusa. Ovo je za nas veliki korak i sretni smo, ali napominjemo: sve dok ne dobijemo pisano jamstvo Vlade da ce to uistinu i osigurati, ne možemo smatrati da su ikakvi koraci ucinjeni. Nadalje, naš novi zahtjev istice da ovaj put tražimo izgradnju kampusa, a ne tek potvrdu o dodijeljenim sredstvima", porucili su na konferenciji za novinare u srijedu studenti iz Nezavisne studentske inicijative koji su vecer prije na plenumu izglasali daljnju blokadu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli.

Govoreci o prijedlogu Zakona o sveucilištima koji se upravo priprema, upozorili su da se njime dovodi u pitanje autonomija sveucilišta, osim što se uvode i školarine putem placanja ECTS bodova, a ne besplatno obrazovanje za sve, što je zahtjev studenata.

"Ovim prijedlogom se izravno zadire u autonomiju sveucilišta jer se bitno mijenja upravna struktura. Niz ovlasti senata prenio bi se na sveucilišno vijece putem kojeg bi ministarstvo moglo odredivati upisne kvote i cijene studiranja, pa cak i odredivati koje ce znanstvene radove pisati profesori. Zadiranje u autonomiju išlo bi dotle da bi ministarstvo mijenjalo poslovanje sveucilišta, moglo bi ga proglasiti privatnim, odnosno prodati privatniku", vele studenti.

Buduci da zakon još nije u saborskoj proceduri, smatraju da je prije toga nužna javna rasprava i podrobnija analiza jer ovakav oblik zakona nije prihvatljiv niti za studente niti za sveucilišta. Plenum je stoga odlucio da bi bilo najbolje sazvati izvanrednu sjednicu senata sveucilišta na kojoj bi se raspravilo o zakonu.

Nezavisna studentska inicijativa iz Pule oštro je osudila fizicki i verbalni napad nekih djelatnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na studente Fakulteta politickih znanosti i drugih fakulteta koji su mirno prosvjedovali sjedeci i pružajuci samo pasivni otpor. Odluceno je da ce se tribina o besplatnom obrazovanju do daljnjega ponavljati svaki dan, s pocetkom u 17 sati u dvorani 307 Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" da bi se svi studenti kao i šira javnost mogli bolje informirati o ovom pitanju.


Podijeli: Facebook Twiter