Ministarstva će kupovati struju slovenske tvrtke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska tvrtka GEN-I od HEP-a preuzima opskrbu električnom energijom 35 ministarstava i ureda državne uprave, nakon što je s devet milijuna kuna jeftinijom ponudom na javnom natječaju Državnog ureda za središnju javnu nabavu pretekla HEP, tvrtku u državnom vlasništvu!

Kako je objavljeno poslijepodne, za posao procijenjen na 109 milijuna kuna Slovenci su dali ponudu od 93 milijuna, ne računajući PDV, odnosno devet milijuna kuna jeftiniju od HEP-a. Potonji je do sada već izgubio posao opskrbljivanja javne rasvjete i gradskih uprava u mnogim gradovima, primjerice i javnu rasvjetu u Zagrebu, a sada je, očito potpuno nepripremljen na dolazak konkurencije, izgubio i opskrbu ministarstava i ureda državne uprave.

Time postaje jasnija i izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, dana u ponedjeljak, da se HEP puno ranije trebao pripremiti za dolazak konkurencije, dok je sada samo pitanje hoće li izgubiti deset, ili čak 30 posto tržišta. Vrdoljak, međutim, nije kazao kako je moguće da i sama država na ovo nije pripremila HEP, na čije je čelo Vrdoljak postavio svog čovjeka, Tomislava Šerića, nakon što je smijenio još jednog HNS-ovca, Zlatka Koračevića.

Slovenci će ministarstva i državnu upravu opskrbljivati u naredne dvije godine, a na natječaju su pobijedili i zato što će svu energiju dobavljati iz obnovljivih izvora energije. U natječaju se tražilo da barem dio energije dolazi iz obnovljivih izvora, u čemu je HEP, očito, također bio nepovoljniji. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

Grčić: Transparentna javna nabava

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je danas da je javna nabava za opskrbu električnom energijom transparentna, da vrijedi za sve pa tako i za državu.

Grčić je to odgovorio na novinarsko pitanje hoće li, ako bude najpovoljnija, i država nabavljati struju od slovenske tvrtke GEN-I koja je je najavila 12,5 posto manju cijenu od HEP-ove.

»Postupak javne nabave je otvoren i transparentan i vrijedi za sve i ne smije biti iznimki, pa ni za državu«, izjavio je Grčić novinarima nakon svečanosti dodjele ugovora malim i srednjim poduzetnicima za projekte financirane bespovratnim sredstvima iz IPA programa EU-a.

 


Podijeli: Facebook Twiter