Ministar Zmajlović protiv gradnje HE Ombla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je danas da se protivi gradnji hidroelektrane Ombla jer je i u HEP-ovoj studiji utjecaja na okoliš jasno navedeno da će, bude li se gradila po projektnoj dokumentaciji, nedvojbeno uništiti dio ekološke mreže.

"Dakle, u toj studiji je navedeno vrlo jasno da - kada bi se zahvat provodio, odnosno kada bi se hidroelektrana gradila po postojećoj projektnoj dokumentaciji - onda je nedvojbeno da će ona dovesti do uništavanja dijela ekološke mreže i da ta projektna dokumentacija, postojeća, koja je iz kraja 90-ih godina, nije usklađena s europskim direktivama - europskom Direktivom o staništima", rekao je ministar Zmajlović u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode nakon predstavljanja prošlogodišnjih rezultata praćenja kakvoće mora na hrvatskim plažama.

Dodao je da "formalnopravno HEP ima svoje dozvole iz 1999. godine koje su na snazi", ali smatra da bi Hrvatska inzistirajući na takvom projektu ispala vrlo licemjerna znajući da on nije usklađen s europskim direktivama.

"Prvo treba promijeniti mentalitet koji je takav da se tvrdoglavo i uporno pokušavaju izbjegavati procedure i propisi. Propisi su vrlo jasni i ono što bih mogao poručiti HEP-u je da čita zakone, da poštuje zakone i da čita europske direktive, jer za nekoliko mjeseci ulazimo u Europsku uniju i naprosto si ne možemo dopustiti da provodimo projekte koji nisu usklađeni s tim europskim direktivama", rekao je Zmajlović.

Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) jučer su u Dubrovniku predstavili ključne energetske, gospodarske, financijske i okolišne aspekte hidorelektrane Ombla te poručili da je projekt napravljen stručno, siguran je i financijski isplativ. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter