Ministar Zmajlović obišao gradilište na Kaštijunu


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović obišao je danas gradilište budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, čija ukupna vrijednost iznosi 35 milijuna eura, a koji bi prema najnovijim informacijama trebao biti završen krajem iduće godine.

Uz ministra, na Kaštijunu su danas bili i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić, šef Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević, a domaćini su bili direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić i istarski župan Valter Flego.

Ministar Zmajlović je istaknuo da je dobro biti na mjestu na kojem će se sustavno riješiti problem gospodarenja otpadom u Istri, u što su uložene godine truda i suradnje na svim razinama.

- Upravo je suradnja nužna za ubrzavanje ovakvih projekata koji su usmjereni na moderan pristup rješavanju gospodarenja otpadom. Ovakvim projektom brinemo o sirovini koja ne smije više završavati u zemlji i koju moramo dalje iskoristiti. Mnoge županije u Hrvatskoj kaskaju po tom pitanju, kazao je Zmajlović i dodao da želi da ovo "zeleno srce Istre kuca još jače i brže".

Naglasio je da se radi o posve novom konceptu zbrinjavanja otpada na području Istre u kojem vrlo bitnu, ako ne i presudnu, ulogu imaju građani koji moraju mijenjati svoje navike i već na kućnom pragu odvajati otpad koji će stizati u centar na Kaštijunu.

- Građani moraju preuzeti odgovornost kod zbrinjavanja otpada i moramo postići to da se iskoriste sve vrijednosne komponente iz otpada koji više ne smijemo zatrpavati u zemlju. Nitko ne želi smeće u svom dvorištu i uvijek će biti onih koji će biti protiv ovakvog centra, stoga je važna komunikacija s građanima i treba postići kompromis kako ćemo otpad riješiti i što bolje i kvalitetnije iskoristiti, kazao je Zmajlović.

Istarski župan Valter Flego kazao je da u 21. stoljeću često ne uspijevaju dobri projekti ako iza njih nisu uporni ljudi, ali često uspijevaju natprosječno uporni ljudi koji nose dobre projekte, a to je ŽCGO Kaštijun. Dodao je da je u realizaciju projekta uložen veliki napor svih onih koji su objedinili mišljenje struke i slušali stanovništvo, ali i razgovarali s dobronamjernim kritičarima.

- Kaštijun nas je na kraju ujedinio, a za njegovu realizaciju osigurano je čak 71 posto sredstva iz europskih fondova, i to je put kojim želimo nastaviti, osobito kada je riječ o izgradnji zelene infrastrukture u Istri, kazao je Flego i dodao da želi da Kaštijun "kao zeleno srce Istre dugo i zdravo kuca". (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter