Ministar Zmajlovic najavio tužbu protiv Bandica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlovic izvijestio je da je inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor i naložila zagrebackom gradonacelniku Milanu Bandicu i Gradu Zagrebu da se otpad u Zagrebu makne s ulica, te je najavio tužbu protiv Bandica i Grada zbog ugrožavanja zdravlja ljudi.

"Ministarstvo zaštite okoliša najvjerojatnije ce vec u ponedjeljak podignuti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu protiv odgovorne osobe u Gradu Zagrebu - gradonacelnika Milana Bandica i Grada Zagreba zbog toga što je svojim postupanjem doveo u ugrozu zdravlje svih gradana grada Zagreba", rekao je Zmajlovic na konferenciji za novinare.

Optužni prijedlog se podnosi na temelju Zakona o otpadu zbog povrede clanka 15. koji govori da je gradonacelnik dužan osigurati gospodarenje otpadom na podrucju Grada Zagreba u skladu s propisima.

Zmajlovic je istaknuo da je inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor, izrekla usmene mjere i naložila gradonacelniku i Gradu Zagrebu da osigura i uspostavi putem svojih komunalnih društava da sustav gospodarenja otpadom funkcionira i da se otpad u gradu Zagrebu makne s ulica.

Na pitanje novinara znaci li to da je odlagalište otpada Jakuševec odblokirano zahvaljujuci njegovom inspekcijskom nadzoru i pokrenutom optužnom prijedlogu, a ne dobrom voljom gradonacelnika Bandica, ministar Zmajlovic je odgovorio da se radi o nalogu i naredenju inspekcije zaštite okoliša pod prijetnjom prekršajnih i kaznenih mjera.

"Vjerujem da je ovdje ipak došlo do razuma i da se dogodilo to da se poštuju zakoni i da je gradonacelnik poduzeo ono što mu je bilo u moci. No, pitanje je zašto su tri dana gradani Zagreba morali ipak trpjeti neodvoženje komunalnog otpada", rekao je Zmajlovic.

Naglasio je kako u Hrvatskoj moramo osigurati da se sustav gospodarenja otpadom implementira i profunkcionira. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter