Ministar Vukelic prošao bez prijave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od tri godine sudske istrage i gotovo pet godina kriminalisticke obrade podignuta je optužnica u aferi »Brodosplit«. Iznenadenja nema, za zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za pranje novca, pocinjene 2005. i 2006. godine optuženi su brodarski broker Drago Macek (48), bivši direktori splitskog škvera Goran Vukasovic (47) i Ante Luetic (44) te njihovi suradnici Mateo Tramontana (45), Ivica Donkov (43), Hrvoje Matovinovic (56), Danijel Nikolic (56) i Ivan Cesarec (72). Visina štete za Brodosplit je 4,7 milijuna dolara, odnosno 28 milijuna kuna.

Unatoc dugogodišnjoj istrazi, splitsko Županijsko državno odvjetništvo nije uspjelo ustanoviti kaznenu odgovornost clanova Nadzornog odbora splitskog škvera, koji je bio upoznat s problemima oko ponude njemackog Wesselsa za izgradnju cetiri broda, kao i za sporna pobocna pisma. U Nadzornom odboru, podsjetimo, u to je vrijeme sjedio i tadašnji ministar gospodarstva, a današnji ministar obrane Branko Vukelic te i Sanaderov prijatelj Siniša Poljak.

Optužnica za Brodosplit ne razlikuje se previše od istražnog zahtjeva, na temelju kojeg je splitski sud prije više od tri godine pokrenuo istragu. Kako tvrde tužitelji, Vukasovic i Luetic su, znajuci da postoje povoljnije ponude iz Monte Carla i Švedske, ispregovarali i potpisali ugovor s njemackim brodarom, ukljucujuci i dio iz pobocnih pisama u kojima je cijena broda smanjena s 51,5 na 50 milijuna dolara. Sve to su, tvrdi se u optužnici, napravili na traženje brokera njemackog Wesselsa Drage Maceka kojem su se obvezali isplatiti proviziju od 1,9 posto ugovorene cijene.

Nadzornom odboru u kojem je sjedio i ministar Vukelic, pak, neistinito su prikazali da drugih ozbiljnijih ponuda nije bilo.

Nakon uplate prvog obroka cijene za ugovorena cetiri broda u visini od 5,1 milijun dolara za svaki brod, Vukasovic i Luetic, tvrde splitski tužitelji, odobrili su da se ciparskim tvrtkama i brokeru isplati ukupno 4,7 milijuna dolara. Taj je novac potom doznacen na racun americke tvrtke u Grazu, odakle ga je Macek dijelom podignuo i dostavio optuženima te Wesselsu i britanskom brokeru. Tramontana, Donkov, Matovinovic, Nikolic i Cesarac dobili su ga na racune u Austriji. Kako tvrdi Odvjetništvo, isplatama u Austriji željeli su prikriti porijeklo novca, jer su znali da potjece od nezakonitih radnji. (S. ABRAMOV/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter