Ministar Varga sudjelovao u "Hoditi i zdravi biti"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prohladno i oblačno jutro u Puli nije zaustavilo rekreativce, šetače i ostale entuzijaste za sudjelovanje u javnozdravstvenoj manifestacije "Hoditi i zdravi biti - La salute viene camminando ". Riječ je o drugoj godini održavanja ove pješačke manifestacije, a ovog puta u sklopu nacionalnog programa "Živjeti zdravo".

Čak više od 250 sudionika zaputilo se u pješačenje oko 5,5 kilometara duge staze. Okupljeni ispred KRUPP-ove staze "Koza", preko puta Doma za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić", šetači su se dinamičnim tempom zaputili prema Zlatnim stijenama, odnosno Verudeli. Prema planu, vježbanje i opuštanje prakticirali su u blizini hotela Brioni, a na krajnjem odredištu - ispred hotela Park Plaza Histrija dočekala ih je zdrava okrjepa. Prilično promrzlim rekretivcima je po recepturi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a u suradnji s Areanturistom, ponuđena fritaja sa šparugama, voće i voda te ostali pripravci zdrave hrane. Manifestacija se je istovremeno trebala provesti u šest istarskih gradova, no u Labinu i Poreču je zbog lošeg vremena odgođena za nedjelju.

Pulskim šetačima se je pridružio, te cijelu rutu s njima odradio i ministar zdravlja Siniša Varga.

- Riječ je o stvarno hvalevrijednoj akciji koja se u Istarskoj županiji provodi kao sastavnica našeg nacionalnog projekta "Živjeti zdravo". Akcija je to kojom se potiče na tjelesnu aktivnost i redovitu tjelovježbu kako bi se spriječile kronične nezarazne bolesti, prvenstveno prekomjerna tjelesna težina i visoki krvni tlak. Vježbati treba redovito, minimalno pola sata svaki dan. Treba se dići iz fotelje, izaći u prirodu, udisati svježi zrak te aktivnim hodanjem protjerati krv kroz svoje ekstremitete i u mozak. Ujedno, to je važno i zbog "provjetravanja" misli te zdravog pogleda na svijet, rekao je ministar Varga, koji kako veli, svakodnevno sa svojim psom prođe ovakvu rutu, pa makar i po lošem vremenu. Ukoliko je baš neizvedivo izaći, kaže, onda se treba u stanu uz glazbu razgibati i protjerati krv kroz krvne žile. Napomenuo je još kako ovo nije jednodnevna akcija, već se njome želi kontinuirano promicati zdrav način života u svim hrvatskim gradovima.

Da je odaziv šetača usprkos lošem vremenu bio i veći od očekivanog potvrdio je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović.

- U startu je bilo više od 250 registriranih sudionika, no priključivali su se i naknadno. Uz članove Kluba rekreativaca u prirodi (KRUPP) koji su naši partneri u organizaciji ove manifestacije, u akciji su sudjelovali i brojni građani što je za svaku pohvalu, rekao je ravnatelj Stojanović.

Zadovoljstvo odazivom izrazila je i voditeljica odjela za promociju zdravlja i rano otkrivanje bolesti pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo, Olga Dabović Rac.

- Nacionalni program "Živjeti zdravo" koji podrazumijeva promociju zdravog načina života u zajednici u potpunosti se uklopio u našu manifestaciju "Hoditi i zdravi biti". Zadovoljni smo jer nam je ovo dodatni poticaj i priznanje za programe namijenjene zaštiti zdravlja koje provodimo dugi niz godina, a od kojih su brojni prepoznati i priznati u cijeloj Hrvatskoj kao primjeri dobre prakse, rekla je Dabović Rac. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter