Ministar turizma u Puli: Muzil ćemo dovesti u funkciju

Antun Kliman, Valter Flego i Boris Miletić na Muzilu (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Antun Kliman, Valter Flego i Boris Miletić na Muzilu (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Muzil, pulski Forum te hotel Park u Rovinju danas je službeno posjetio ministar turizma Anton Kliman koji je ujedno iskoristio ovu priliku da se sastane s istarskim županom Valterom Flegom, pulskom gradonačelnikom Borisom Miletićem te istarskim turističkim djelatnicima. Osim što su se predstavile dvije značajne investicije - ona hotelijerska u Rovinju koja će započeti ove jeseni, obnova fasada na Forumu u sklopu poticaja Ministarstva turizma te nekada vojni Muzil, za koji su nedavno stigle dvije neobvezujuće ponude, Kliman se osvrnuo i na mogućnost smanjenja PDV-a.

- Ne bih rekao da će se PDV u turizmu smanjiti sutra, ali to će se dogoditi u jednom doglednom vremenu kada to budu okolnosti jednog zahtjevnog proračuna dozvoljavale. To će sigurno dati novi zamah investicijama te podizanju konkurentnost hrvatskog turizma. Isto tako opredjeljenje je hrvatske Vlade da se sve neperspektivne nekretnine stave u funkciju. Ovdje ih u Istri ima mnogo, poručio je Kliman. Upravo stoga odlučio je po prvi put obići Muzil gdje on osobno nije služio vojni rok. 

- Mi ćemo uspjeti Muzil privesti funkciji. Začuđen sam da se takve odluke nisu prije donijele. Neki su se preduvjeti stvorili u proteklom vremenu, kao što su javne rasprave da se u prvom redu odagnaju strahovi nekih građana Pule da će ovo biti resort bez mogućnosti pristupa građana. Planovi koje su donijeli Grad Pula i Istarska županija definirali su da postoji pristup građanima i svima koji su zainteresirani doći, kazao je ministar. Dodao je da će se uskoro raspisati javni natječaj te se nada dobrom odazivu investitora. S ovim će projektom Vlada postupati kao i u slučaju dubrovačkih Kupara, to znači da će se dati u koncesiju na 99 godina uz, kako ističe ministar, dobar kontroling jedinice lokalne samouprave i države.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić tom je prigodom rekao kako želi da Muzil postane urbani dio Pule kako je to predviđeno prostornim planovima, odnosno otvoren za građane. - Vidite na što sliči ova napuštena vojna imovina. Treba se staviti u funkciju da bi se mogle osigurati nove investicije i vjerujem da će novi ministar podržati ovaj projekt te da će se procesi donašanja odluka ubrzati, kazao je Miletić.

Istarski župan Vlater Flego nada se da će se dobra suradnja s Ministarstvo turizma nastaviti, također i po pitanju stavljanja ovakve imovine u funkciju čime će se privući nova ulaganja, a u budućnosti i nove turiste. Ministar Kliman u društvu članova povjerenstva i rovinjskih domaćina posjetio je i Hotel Park, koji će se još ove godine pretvoriti u najveće i najskuplje gradilište u zemlji. Konkretno, već ovog rujna prostor zone Monte Mulini, u kojem se nalazi i Park, dio priobalne šetnice i ACI marina postat će gradilište koje će, u konačnici, rezultirati super luksuznim novim Hotelom Park, za kojeg je predsjednik Uprave hotelske kuće Maistre Tomislav Popović, rekao i da će biti perjanica rovinjskog turizma, novom i nasušno potrebnom garažom te luksuznom šetnicom s brojnim i pratećim sadržajima. Paralelno, sustav ACI-ja kreće i s rekonstrukcijom marine koja će rezultirati njenim pretvaranjem u kategoriju pet sidara. Vrijednost investicija iznosi oko 100 milijuna eura.

- Riječ je o iznimnom projektu, vrijednom 100 milijuna eura te kao država i kao Vlada, takvim investicijama i hrabrim investitorima moramo dati svoj maksimalan suport. Ovo povjerenstvo, kao i sam obilazak te upoznavanje s budućim gradilištem znak je povjerenja ali i spremnosti da se u svakom pogledu investitorima olakša i pomogne u njihovom nastojanju da investicija započne, rekao je ministar Kliman. (B. BAN, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter