Ministar rada sastao se sa sindikatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladin Ured za socijalno partnerstvo se ukida, a trebala bi ga zamijeniti Agencija za socijalni dijalog koja ce djelovati pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Ideja tog ministarstva je i da se buduca Agencija za socijalni dijalog financira iz tri izvora, odnosno da o njoj ravnopravno skrbe sindikati, poslodavci i Vlada.

Takav prijedlog resorni ministar Mirando Mrsic iznio je sindikatima na u srijedu održanom sastanku, na kojem je bilo rijeci i o referendumu o referendumu, Zakonu o radu, radnim sudovima, reprezentativnosti sindikata, povratu njihove imovine te funkcioniranju Gospodarsko-socijalnog vijeca (GSV).

U cetvrtak bi Vlada, kako je receno sindikatima, trebala imenovati pet svojih predstavnika u GSV-u kao i njihove zamjene tako da bi to tripartitno tjelo moglo uskoro nastaviti s radom. Sastanak sindikata s ministrom rada i njegovim suradnicima, kako ocijenjuju sudionici, nastupno je upoznavanje tijekom kojeg je iznesen niz ideja koje tek treba razraditi da bi se o njima uopce raspravljalo.

No, sindikati su vec u srijedu ideju da dijelom financiraju rad Agencije za socijalno partnerstvo odbacili. Ocekuje se da ce to uciniti i poslodavci jer su i oni, baš kao i sindikati, takvu ideju svojedobno sasjekli u korijenu. U resornom ministarstvu su uvjereni da bi podjela troškova rada agencije osnažila socijalni dijalog.

- To je prijedlog. Razradit cemo ga i poslati na ocitovanje sindikatima i poslodavcima, kazao nam je Marko Krištof, pomocnik ministra rada i mirovinskog sustava.

Jednom mjesecno s Milanovicem

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, kako je receno sindikatima, koordinirat ce socijalni dijalog oko svih važnih pitanja u zemlji.

Sindikati su stoga ministra Mrsica zamolili da predsjedniku Vlade Zoranu Milanovicu prenese njihov zahtjev da jednom mjesecno održava radno-konzultativne sastanke s predsjednicima sindikalnih centrala. Izrazili su i svoje negodovanje cinjenicom da na sindikalne dopise iz Vlade nije bilo odgovora.


Podijeli: Facebook Twiter